Lumina Sfântă, care a coborât astăzi la Ierusalim, va fi adusă şi la Cluj, deseară VIDEO

Lumina Sfântă, care a coborât astăzi la Ierusalim, va fi adusă şi la Cluj, deseară VIDEO
O delegaţie a Arhiepiscopiei ortodoxe a Clujului se va deplasa în această seară la aeroportul din Cluj-Napoca, pentru a primi Lumina Sfântă, care a coborât şi în acest an, de Paşti, la Ierusalim.

Lumina Sfântă a coborât astăzi, la ora 14.13, la Mormântul Mântuitorului Iisus Hristos de la Ierusalim, cum se întâmplă în fiecare an, de Paşti, în Sâmbăta Mare.

O delegaţie a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în frunte cu episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Varsanufie Prahoveanul, a adus Lumina Sfântă, de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cu un avion special, conform agenţiei de ştiri a Patriarhiei BOR, basilica.ro.

Avionul care va aduce Sfânta Lumină în regiunea Transilvaniei va sosi la Cluj în jurul orei 21. Delegaţia de la nivelul Arhiepiscopiei clujene, care va primi Sfânta Lumină, va fi condusă de exarhul mănăstirilor din Eparhia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru.

Lumina Sfântă va fi dusă la catedrala mitropolitană din Cluj dar va putea fi primită şi de alte parohii ortodoxe din Cluj-Napoca.

Lumina Sfântă se coboară în fiecare an, de Paştele ortodox, la Ierusalim, în timpul Vecerniei mari din Sâmbăta Mare, în intervalul orar 12.30-14.30, potriivit portalului ortodox credo.ro.

Sfânta Lumină se coboară deasupra Sfântului Mormânt al lui Iisus, după ce patriarhul ortodox al Ierusalimului îngenunchează în faţa dalei din faţa Mormântului şi rosteşte rugăciunea specifică. De precizat că patriarhul dezbaracă o parte din veşminte şi este percheziţionat înainte de a intra în Mormânt pentru a nu avea asupra sa vreun dispozitiv cu care să poată aprinde o lumânare.

Patriarhul ţine în mâini două buchete de câte 33 de lumânări neaprinse (simbolizând fiecare numărul anilor vieţii pământeşti a Mântuitorului). Patriarhul a ieşit afară şi a dat Lumină Sfântă preoţilor şi credincioşilor care aşteptau afară.

Momentul este în fiecare an unul de euforie generală, fiind prezenţi pelerini din lumea întreagă.

"Venirea Luminii de la Ierusalim în Sâmbăta Mare simbolizează Lumina pe care a dus-o cu Sine Mântuitorul Hristos, când S-a coborât cu sufletul în iad, pentru a-i învia pe cei de acolo", se precizează pe basilica.ro.

Lumina Sfântă de la Ierusalim. Dovezi şi mărturii from OODE on Vimeo.

Comenteaza