Luptă în cinci pentru postul de rector al politehniştilor

Luptă în cinci pentru postul de rector al politehniştilor
Oficialii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca au dezvăluit ieri numele şi programele celor care şi-au depus candidatura pentru şefia instituţiei.

Dacă nume ca Aurel Vlaicu, Nicolae Burnete sau Petru Berce erau deja vehiculate în cursa pentru funcţia de rector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), altele, precum cel al lui Ioan Abrudan sau al controversatului Dorin Isoc, sunt o surpriză.

Nicolae Burnete, decanul Facultăţii de Mecanică, a declarat pentru ZIUA de CLUJ că mizează pe votul "tuturor celor care vor fapte şi nu vorbe". "Universitatea are nevoie de noutate, energie şi tinereţe. Sunt cel mai tânăr candidat", a spus acesta. În cazul în care ar ajunge rector, Burnete ar dispune mai întâi "inventarierea situaţiei financiare, a patrimoniului universităţii" şi apoi "aş stabili care sunt direcţiile de cercetare spre care ar trebui să ne îndreptăm". În programul managerial al lui Burnete se arată că "nu toate facultăţile sunt reprezentate la nivel de conducere a UTCN, iar unele dintre acestea chiar de foarte mulţi ani".

Obiectivele candidatului conţin participarea la realizarea de programe de parteneriat, o nouă pagină web, o campanie de imagine şi realizare de materiale promoţionale. Între obiectivele strategice, decanul a prevăzut reevaluarea planurilor de învăţământ, corelarea şi validarea lor, suportarea de către UTCN a cheltuielilor de acreditare/autorizare ARACIS sau "promovarea metodelor moderne de studiu: studiu individual, învăţământ interactiv, online şi blended learning". Alte obiective propuse de Burnete ar fi înfiinţarea unei publicaţii proprii a UTCN, cazarea în spaţiile instituţiei a cadrelor didactice tinere, salarii mai mari, spaţii de cazare pentru toţi studenţii căsătoriţi, burse speciale pentru tinerii merituoşi, iniţierea unei competiţii "ce se va baza pe utilizarea unor mijloace de propulsie create de către studenţi", întărirea disciplinei financiare prin monitorizare şi auditare periodică sau "amenajarea unor parcuri reci pentru utilajele din cadrul facultăţilor".

Aurel Vlaicu, de la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii şi prorector pe cercetare ştiinţifică şi relaţii internaţionale, şi-a intitulat programul "Performanţă prin colaborare şi echilibru în diversitate". Ca valori şi principii directoare acesta a menţionat libertatea academică, transparenţa decizională, profesionalismul sau spiritul de iniţiativă. Vlaicu şi-a propus susţinerea unui dialog constructiv cu universităţile clujene şi cu alte universităţi din ţară, precum şi cu administraţia locală. Programul său mai susţine "informatizarea la scară largă", consolidarea structurilor de cercetare, susţinerea fiecărui cadru didactic, optimizarea structurii administrativ-funcţionale, descentralizarea sistemului decizional şi al resurselor financiare până la nivelul departamentelor. "Voi propune premierea proiectelor de diplomă care vor avea aplicabilitate practică în diferite compartimente din universitate", a menţionat Vlaicu în program.

Un alt candidat la funcţia de rector este Ion Abrudan, de la Facultatea de Construcţii de Maşini, prorector responsabil cu managementul şi dezvoltare academică în vechea echipă de conducere. Între obiectivele din programul său se numără "atragerea unui număr cât mai mare de studenţi", orientarea spre calitate şi stimularea performanţei în învăţământ şi cercetare, promovarea cercetării ştiinţifice performante, crearea unui mediu academic bazat pe un parteneriat responsabil cu studenţii şi personalul universităţii, orientarea ei spre nevoile societăţii şi racordarea la tendinţele europene. Abrudan a menţionat ca ameninţări la adresa UTCN subfinanţarea învăţământului superior pe fundalul crizei economice şi al dificultăţilor economice ale României, concurenţa crescândă a universităţilor străine şi "ridicarea barierelor protecţioniste pentru învăţământul naţional", precum şi "cadrul legislativ extrem de confuz" ori "dinamica demografică catastrofală a României".

Petru Berce, decanul de la Facultatea de Construcţii de Maşini, a notat ca acţiuni directoare ale programului său unitatea între cercetarea avansată şi educaţie, raportare la standardele internaţionale de asigurare a calităţii, preocupare pentru personalul universităţii şi studenţi, precum şi internaţionalizarea UTCN. Candidatul şi-a propus susţinerea cercetării, clasarea UTCN între primele 5 locuri la nivel naţional, publicarea rezultatelor cercetării în reviste de specialitate de top, reducerea regiei de cercetare, revigorarea cercurilor ştiinţifice studenţeşti sau reducerea birocraţiei în instituţie. "Universitatea nu este condusă de o persoană, ci de o echipă cu atribuţii şi răspunderi bine stabilite", a punctat Berce.

Şi-a înscris candidatura şi universitarul Dorin Isoc, care se descrie în programul managerial drept "un acut spirit critic, o doză importantă de subtilitate intelectuală, spirit inovator şi multă iniţiativă personală, responsabilă, în toate activităţile şi acţiunile abordate". În CV-ul său este subliniat că în 7 iulie 2008 a fost concediat disciplinar de rectorul UTCN. "Justiţia română nu s-a pronunţat până la această dată asupra legalităţii deciziei de concediere", susţine Isoc. Candidatul are la activ 12 cărţi publicate din care opt ca unic autor, patru în calitate de coautor, 123 articole publicate sau comunicate.

Dorin Isoc este autor sau coautor a nouă brevete şi trei cereri de brevet de invenţie în curs de examinare. Acesta promite că în cazul în care va fi numit rector nu îşi va angaja copiii în UTCN, nu va acorda titluri fără merit şi că "nu voi accepta să construiesc birouri de lux şi să inventez funcţii sforăitoare pentru cei care ar putea să îmi fie apropiaţi, ca să le plătesc supuşenia". "Îmi pun întreaga capacitate pentru a asigura pentru UTCN atingerea scopului pentru etapa de evoluţie viitoare descris prin triada Integrare, Integritate, Revalorizare", promite Isoc. "În UCTN plagiatul nu este încurajat", îşi încheie acesta programul.

Numărul angajaţilor UTCN cu drept de vot este de peste 700 de persoane. În 12 aprilie se va desfăşura primul tur de scutin ale alegerilor pentru funcţia de rector, iar cel de-al doilea, dacă va fi nevoie, va avea loc în 19 aprilie.

 

Comenteaza