Lux la Agraria: cal în valoare de 30.000 de euro

Lux la Agraria: cal în valoare de 30.000 de euro
Sultan, un cal rasa Percheron, este “eroul” secţiunii de animale de la târgul de la Cluj, atât pentru frumuseţea lui impunătoare, cât şi pentru valoarea sa de piaţă.

Nici utilajele aflate la vânzare la târgul de la Expo Transilvania nu sunt mai prejos, unul dintre acestea având preţul de 114.000 de euro, fără taxa pe valoarea adăugată.

Calul care valorează 30.000 de euro a fost adus la târgul Agraria de la ferma din satul clujean Sumurduc. Este negru, cântăreşte 1.200 kg şi are o coamă impresionantă pe care o scutură falnic în faţa vizitatorilor. "Avem 16 cai Percheron; e o rasă din Franţa de cai de tracţiune. La expoziţie am adus numai patru. Îl putem împrumuta şi pentru montă, 300 de euro costă", a declarat Iosif Covaci, unul dintre administratorii fermei. Caii din boxele vecine costă de la 1.000 la 3.000 de euro.

Un utilaj pentru cultivarea câmpului, complet utilat, la standul firmei General Leasing are preţul de 114 euro, fără TVA. Tractoarele de aici costă între 33.000 şi 86.000 de euro. "Sunt produse în Germania, iar preţurile nu sunt mari dacă avem în vedere şi calitatea", a precizat Dan Horea, reprezentantul zonal pe Transilvania al companiei. "Nu se simte că ar trece criza, din păcate nu se aprobă proiecte făcute de fermieri, au prea multe piedici. Fără utilaje performante nu se mai poate face agricultură adevărată", a spus Dan Horea.

La standul de vizavi se vând motosape ruseşti, marca Gardelina, la preţuri care merg de la 1.200 de lei la 7.900 lei. "Se folosesc la tot ce are omul nevoie în grădină", a explicat Ramona Şendrea, funcţionar la Agro LGP Bacău. Între noutăţile cu care firma vine la târg sunt fântânile de grădină din acril care costă 1.300, respectiv 1.600 lei. Tractoarele aduse la Cluj de firma Vest Masterlux au preţuri între 15.000 şi 50.000 de euro. "Sunt produse în Belarus şi au costuri mici de întreţinere. Avem sute de clienţi în Ardeal", a declarat Marius Axente, director zonal de vânzări al firmei.

La standul firmei Medicom se pot achiziţiona furaje atât pentru ferme mari, cât şi pentru gospodării. "Suntem reprezentanţi ai firmei Vitafort din Ungaria, unde se produc peste 700 de sortimente de concentrate, furaje şi vitamine pentru animale", a precizat Mako Andras, directorul general al firmei. "În primele luni ale anului avem o uşoară creştere a desfacerii produselor pe piaţa românească. Asigurăm şi un pachet de servicii gratuite pentru fermieri", a spus Mako. În privinţa crizei, Mako Andras spune că "se simte o redresare, dar noi rămânem la ideea că fermierii trebuie sprijiniţi de stat". Târgul poate fi vizitat până duminică, 8 mai.

Clujul are din nou CAP

De curând a fost înfiinţată la Cluj Cooperativa Agricolă Someş Arieş. "Foarte greu a fost să ne strângem, de câţiva ani încercăm. Avem mentalităţi de slugă. Acum, când văd că se duc la fund; încep să înţeleagă. Au fost în excursii cu asociaţia peste tot în lume şi şi-au dat seama că asta e normalitatea", a explicat Călin Fărgaciu, preşedintele executiv al asociaţiei. Cooperativa are 20 de membri, iar avantajele aderării ar fi că toate contractele se negociază la nivel de asociaţie. "Procesatorul trebuie să-ţi plătească preţul pentru 10.000 de litri la poarta fabricii, nu pentru 200 de litri pe care îi duci acasă", susţine Fărgaciu.

 

Comenteaza