MAE, reacție dură după ce o dronă rusească a căzut în România: „Reprezintă o nouă violare a spațiului aerian”

MAE, reacție dură după ce o dronă rusească a căzut în România: „Reprezintă o nouă violare a spațiului aerian”
| Foto: g4media.ro

Ministerul Afacerilor Externe protestează ferm faţă de incidentul generat de prăbuşirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, în noaptea de miercuri spre joi, într-un perimetru nelocuit aflat la circa patru kilometri amonte de localitatea Grindu.

"Acesta reprezintă o nouă violare a spaţiului aerian al României, contrar dreptului internaţional", precizează MAE, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

În context, Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populaţiei şi a infrastructurii civile ucrainene, precum şi a escaladării iresponsabile de către Federaţia Rusă a situaţiei de securitate inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina.

"Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri împotriva obiectivelor civile, care încalcă normele de drept internaţional umanitar şi sunt considerate crime de război. Ministerul Afacerilor Externe a informat şi se consultă cu aliaţii NATO asupra evoluţiilor de la frontiera dintre România şi Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca pe şeful misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse", se mai arată în comunicat.

Ministerul Apărării Naţionale a semnalat, în noaptea de miercuri spre joi, o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional şi a ridicat din apropiere de satul Grindu, judeţul Tulcea, elemente care provin cel mai probabil de la o dronă utilizată de Rusia în atacurile asupra porturilor dunărene din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al MApN, în urma atacurilor cu drone din noaptea de miercuri spre joi îndreptate de Rusia împotriva infrastructurii portuare ucrainene din proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România, sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spaţiul aerian naţional, cu semnal detectat la înălţime mică pe un traseu către zona Grindu, din judeţul Tulcea.

În context, aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Feteşti şi aeronave Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu" au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spaţiului aerian naţional.

"În baza informaţiilor din teren privind un posibil impact pe teritoriul României, echipe mixte MApN/MAI s-au deplasat în cursul nopţii în zonă şi au raportat, în această dimineaţă, că a fost identificat un crater de 1,5 metri adâncime rezultat ca urmare a prăbuşirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 kilometri amonte de localitatea Grindu. Au fost luate măsuri de securizare a zonei şi au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor şi desfăşurarea investigaţiilor, conform procedurilor", se arată în comunicatul de presă al MApN.

Aceeaşi sursă menţionează că forţele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spaţiului aerian şi de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a atacurilor Rusiei asupra porturilor dunărene ale Ucrainei, Ministerul Apărării urmând să rămână în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situaţia generată de aceste atacuri.

"Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar", se mai specifică în comunicat.

Conform MApN, aceasta este cea de a cincea dronă ale cărei rămăşiţe au fost descoperite de la începutul lunii septembrie pe raza judeţului Tulcea, după cele identificate în comunele Ceatalchioi şi Nufăru.

Comenteaza