Maestrul evadărilor s-a sinucis în celulă, la Gherla

Maestrul evadărilor s-a sinucis în celulă, la Gherla
Ioan Ursuţ, omul care a evadat de patru ori din închisori străine, s-a spânzurat în Penitenciarul Gherla, fiind nemulţumit de justiţie.

Avocatul care l-a reprezentat pe Ursuţ timp de doi ani spune că acesta "era în degringoladă psihică" din cauza modului în care decurgea procesul penal în care era judecat. De altfel, Ursuţ trebuia să se prezinte ieri la Tribunalul Maramureş, însă s-a sinucis înainte de a fi dus la instanţă. Ioan Ursuţ era acuzat împreună cu italianul Laddo Massimo de celebrul jaf la o maşină de valori din Pasul Gutâi. Ursuţ s-a spânzurat în grupul sanitar din celula în care mai erau Massimo şi un alt deţinut.

Băimăreanul, în vârstă de 53 de ani, era arestat preventiv sub acuzaţia de tâlhărie. Deşi era judecat la Tribunalul Maramureş, Ursuţ era închis în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Gherla deoarece acesta este singurul din zonă cu regim închis de maximă siguranţă. Ursuţ a fost găsit ieri dimineaţă spânzurat în grupul sanitar al celulei pe care o împărţea cu alţi doi presupuşi infractori. Alertaţi de deţinuţii care l-au găsit, gardienii au chemat de urgenţă personalul medical al penitenciarului, însă încercările de a-l resuscita au fost fără succes. "Bărbatul a folosit un şnur textil pentru a se sinucide", a declarat Ovidiu Chiorean, purtătorul de cuvânt al penitenciarului. Ioan Ursuţ a folosit tocul uşii de la grupul sanitar pentru a se spânzura. Un caz similar s-a petrecut la Penitenciarul Gherla în urmă cu patru ani. Aceste două cazuri de suicid sunt singurele din ultimii 10 ani.

Ieri, timp de mai multe ore, o echipă formată din procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla, de poliţişti din Gherla şi angajaţi ai Institutului Medico-Legal (IML) Cluj s-a aflat la penitenciar pentru a cerceta împrejurările în care s-a produs suicidul. După aceste verificări, cadavrul a fost dus la morga Spitalului Municipal Gherla. Întrebat dacă sunt suspiciuni în acest caz, purtătorul de cuvânt al penitenciarului a spus că aşteaptă rezultatele anchetei interne înainte de a face declaraţii pe această temă. "Noi am anunţat imediat judecătorul delegat pentru executarea pedepselor, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla, IML Cluj, Poliţia din Gherla şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, dar şi familia deţinutului", a precizat Ovidiu Chiorean. Din partea familiei lui Ursuţ s-a prezentat sora acestuia. Purtătorul de cuvânt al penitenciarului a adăugat că deţinutul nu a dat semne că ar intenţiona să recurgă la acest gest şi că avea relaţii neconflictuale cu ceilalţi doi indivizi cu care împărţea celula. De altfel, unul dintre aceştia era Laddo Massimo, inculpat în acelaşi dosar cu Ursuţ.

Ursuţ şi Massimo aveau termen de judecată la Tribunalul Maramureş chiar ieri. "Azi (ieri - n. red.) dimineaţă am primit înştiinţare de la penitenciar că inculpatul Ursuţ Ioan s-a sinucis. Nici Laddo Massimo nu a fost adus la proces, pe motiv că trebuie să dea declaraţii cu privire la incidentul de la penitenciar", a spus purtătorul de cuvânt al Tribunalului Maramureş, judecătorul Codruţa Alb. La ultimele trei înfăţişări la proces Ursuţ nu avut avocat, motivând că-şi caută un alt apărător. Fostul său avocat, Eugen Roşca, care l-a reprezentat timp de doi ani, spune că Ursuţ era nemulţumit de modul cum era judecat şi de faptul că era ţinut după gratii. "L-am văzut ultima oară înainte de termenul din 3 ianuarie. La fiecare întâlnire încercam să-i alung gândurile negre. Era într-o degringoladă psihică din cauză că avea impresia că instanţa vrea să-l condamne cu orice preţ. Nu mai avea încredere în justiţie. El a susţinut că este nevinovat. Probele în favoarea lui erau scoase cu forcepsul. Sunt expertize genetice care îl înlătură de la locul faptei, iar martorii au declarat că autorii jafului aveau un accent moldovenesc spre ucrainean, iar ei sunt italian şi pseudo-italian", a spus avocatul Eugen Roşca. Acesta şi Ioan Ursuţ au încheiat colaborarea de comun acord înainte de sărbători. "Aveam impresia că nu mai are încredere în mine. Nu ne mai înţelegeam", a spus avocatul.

Reprezentanţii Tribunalului Maramureş spun că nu se aşteptau la un astfel de gest din partea lui Ursuţ. "La ultimul termen a spus că şi-a angajat un avocat din Braşov, dar nu a dat nici un nume. Nu a avut un comportament anormal în instanţă. În ce priveşte probele şi expertizele, acestea se analizează la momentul pronunţării sentinţei", a spus Codruţa Alb, care este şi judecătorul din dosarul lui Ursuţ şi Massimo. Ursuţ a renunţat şi să mai atace menţinerea în arest preventiv, ultimul recurs la Curtea de Apel datând din 20 iulie. Atunci, Ursuţ a anunţat completul de judecată că-şi retrage recursul, "constatând că nu a fost comunicat raportul de expertiză". Tot atunci, celălalt inculpat, Laddo Massimo, şi-a arătat nemuţumirea faţă de starea de arest preventiv. "După un an şi 6 luni de arest preventiv, în condiţiile în care proba ADN şi interceptările telefonice au fost anulate de expertizele efectuate ulterior, apreciez că nu mă mai bucur de prezumţia de nevinovăţie", a spus Massimo la Curtea de Apel. Această instanţă a judecat în iulie 2011 şi un mandat european de arestare emis de Tribunalul Cagliari pe numele lui Ursuţ. Curtea de Apel Cluj a decis amânarea predării inculpatului către autorităţile italiene până după finalizarea judecăţii de la Tribunalul Maramureş.

Patru evadări din închisori străine

Ioan Ursuţ era judecat în dosarul jafului din Pasul Gutâi. Bărbatul avea 53 de ani şi era cunoscut pentru antecedentele sale penale. Ursuţ vorbea fluent româna, suedeza, italiana, germana şi engleza şi a stat circa 20 de ani în închisorile din Suedia şi Italia, de unde a reuşit să evadeze de patru ori. Acesta a fost suspectat şi de comiterea unei crime, pe care a recunoscut-o pentru ca apoi să tăgăduiască totul. În 1989 a fost acuzat şi condamnat pentru tentativă de omor, după ce a împuşcat doi poliţişti suedezi. Lanţul infracţiunilor continuă, Ursuţ fiind condamnat până la urmă pentru omor, într-un alt caz petrecut în Italia. Întors în ţară în anul 2008, băimăreanul intră din nou în conflict cu legea. Ioan Ursuţ şi italianul Massimo Loddo au fost cercetaţi şi trimişi în judecată în dosarul jafului din Pasul Gutâi, din septembrie 2009, când o autospecială a firmei G4S, care transporta valori monetare, a fost atacată de indivizi mascaţi, îmbrăcaţi în echipament comando şi înarmaţi, fiind furaţi 600.000 de euro. Se presupune că la acţiune au luat parte cel puţin şase persoane.

Alin GOLBAN, Nicoleta NAP

 

Comenteaza