Maestrul evadărilor, “tovarăş” cu mafia din Sardinia

Maestrul evadărilor, “tovarăş” cu mafia din Sardinia
Ioan Ursuţ, deţinutul care s-a sinucis vineri, era aşteptat la Tribunalul Cagliari pentru a fi judecat alături de Arzu Raffaele, un cunoscut interlop.


Mandatul european de arestare emis de Tribunalul Cagliari pe numele românului Ioan Ursuţ arată că acesta "s-a evidenţiat ca tovarăş al unei grupări care se ocupa cu traficul de droguri, jafuri la institute de credit şi maşini de transportat valori, care acţiona în judeţul Nuoro şi al cărei cap era fugarul Arzu Raffaele". Între timp, capul grupării a fost capturat în localitatea italiană Talana, în urma unei acţiuni la care au participat 60 de poliţişti. Arzu Raffaele a încercat să scape fugind pe acoperişul clădirii în care locuia, iar un prieten de-al său a tras cu mitraliera în poliţiştii care îl urmăreau. "Super-fugarul Raffaele Arzu, arestat în Sardinia" a titrat presa italiană în 9 decembrie 2011.

Ioan Ursuţ, băimăreanul care a evadat de patru ori din închisori străine şi care s-a spânzurat în Penitenciarul Gherla la vârsta de 53 de ani, trebuia predat autorităţilor italiene după ce se finaliza procesul jafului din Pasul Gutâi. Culmea este că Ursuţ era învinuit în Italia de infracţiuni comise împreună cu Raffaele Arzu, condamnat pentru două jafuri la maşini blindate de valori, comise pe acelaşi tipar ca cel din Pasul Gutâi. Mandatul european de arestare emis pe numele lui Ioan Ursuţ datează din iulie 2011, însă Curtea de Apel Cluj a decis amânarea predării românului până la finalizarea procesului din ţară.

În mandatul emis de Tribunalul Cagliari din provincia Sardinia se arată că Ursuţ este acuzat de "asociere în scopul importului şi vânzării substanţelor stupefiante tip cocaină, fapta constând în aceea că în cursul anchetei numite convenţional «Talana Connection» s-a evidenţiat ca tovarăş al unei grupări infracţionale care se ocupa cu traficul de droguri, jafuri la institute de credit, maşini de transportat valori şi altele, care acţiona în judeţul Nuoro şi ai cărei capi erau fugarul pentru moment Arzu Raffaele şi recidivistul Arzu Sergio, amândoi din Talana, exponenţi de mare anvergură ai lumii interlope din Ogliastra, fapte săvârşite în perioada septembrie 2008 - iulie 2009 în Italia şi Belgia, precum şi pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 110 şi 81 Cod penal italian, art. 2, 4 şi 7 din Legea nr. 895/67 şi art. 22 din Legea nr. 110/75, faptă constând în aceea că a primit şi a purtat ilegal în loc public (de la Talana la Livorno) în complicitate cu terţi neidentificaţi, o armă de foc, care îi fusese împrumutată de Arzu Sergio, ce o deţinerea ilegal, fapta fiind comisă la 27 ianuarie 2009".

Potrivit presei italiene, verişorii Sergio şi Raffaele Arzu au pus pe jar poliţia italiană după ce în perioada 2008-2009 au comis mai multe atacuri la maşini blindate de valori ce tranzitau Sardinia. "Boss la 29 de ani: vânătoare de maşini blindate în Sardinia", titra Il Giornale în 2 iulie 2008, cu referire la Raffaele Arzu. Ziariştii italieni au scris despre acesta că este originar din Talana, "un sat cocoţat în munţi", de unde sunt originari mai mulţi infractori specializaţi în jafuri. De altfel, acelaşi ziar precizează că Raffaele are în subordine mulţi sardinieni. Raffaele Arzu şi-a început "cariera" în 2002, cu un jaf la un oficiu poştal, moment în care este inclus pe lista fugarilor din Italia. Un ziar local din Sardinia, La Nuova, scrie în 2008 că verişorii Raffaele şi Sergio Arzu au obiceiul ca după fiecare jaf să se retragă în păduri sau în râpe o perioadă mai lungă de timp, luându-şi cu ei kituri speciale de supravieţuire. Potrivit aceluiaşi ziar, atacurile la maşinile blindate erau executate cu arme de război Kalashnikov.

Prinderea lui Arzu

În 9 decembrie 2011, ziarul online Vip.it titrează: "Super-fugarul Raffaele Arzu, arestat în Sardinia". La acel moment, Raffaele ajunsese printre cei mai periculoşi 30 de fugari din Italia, fiind căutat de şapte ani. Poliţiştii au povestit că le-a fost greu să-l prindă deoarece strada pe care locuia, din Talana, era ocupată aproape în totalitate de familia lui. La momentul asaltului celor 60 de poliţişti care au participat la operaţiunea de prindere, Raffaele era în casă cu iubita lui şi cu fiul în vârstă de şapte luni. Potrivit Vip.it, când s-a văzut înconjurat de poliţie, interlopul a ieşit pe o fereastră laterală şi s-a urcat pe acoperiş. În acest timp, un prieten de-al lui a deschis focul împotriva poliţiştilor cu o mitralieră. În cele din urmă, forţele de ordine au reuşit să-l oprească pe fugar.

 

Comenteaza