Malul Someşului şi Făgetul, ticsite în weekend

Malul Someşului şi Făgetul, ticsite în weekend
Soarele cu iz de vară de la sfârşitul săptămânii trecute a atras mii de oameni la un grătar şi la o porţie de plajă pe malul râului şi în pădurile din apropiere. Amenajările locurilor populare pentru excursii lângă oraş lasă mult de dorit, se plâng clujenii.

În topul măsurilor urgente pe care autorităţile ar trebui să le ia pentru zonele de agrement se află amplasarea de toalete ecologice, de pubele pentru gunoi, la care se adaugă repararea drumurilor de acces.

Sute de clujeni s-au bucurat din plin de bronzul soarelui de mai pe malurile Someşului. Mulţi au venit cu copii, căţei şi umbrele şi au stat lângă apa răcoroasă a râului ore în şir. "E prima dată când venim anul acesta. Am ales locul acesta pentru că e ieftin, adică nu ne costă nimic. Îţi pui de acasă apă, mâncare, un cearceaf, vii aici şi distracţia-i gata!" a declarat Vilica Pop, una dintre clujencele de pe "plajă", sosită tocmai de lângă gară. "N-ar fi rău dacă ar pune nişte toalete ecologice pe aci, în vara trecută era una, dar acum nu au mai adus şi asta e o problemă", a atras atenţia prietena clujencei, Viorica Băican, din Mănăştur. Deşi apa este încă rece, mulţi dintre cei care şi-au petrecut după-amiezele de weekend pe malul Someşului s-au şi scăldat.

Cel mai popular loc de agrement în aer liber a fost însă Făgetul. Mii de oameni au ocupat pădurea încă de dimineaţă, astfel că după-masă locul era înţesat de fum de mititei şi muzica bubuia din maşini, clujenii ascultau de toate, de la manele la Inna sau muzică populară. Dacă tinerii nu se sfiau să facă plajă în costume de baie, să joace badminton sau volei peste bare improvizate din crengi, cei mai în vârstă s-au retras în umbra deasă a pădurii. "Venim în fiecare duminică aici. Ascultăm muzică la radio, jucăm table şi nu ne deranjează gălăgia de pe aici. E bine că se distrează lumea", a mărturisit Mihai Petrişor, unul dintre clujenii care s-au bucurat ieri de vremea frumoasă în Făget. Şi înainte de Revoluţie îşi petrecea timpul liber aici, însă atunci "era puţin mai frumos, că erau şi chioşcuri". "Nu trebuia atunci să îţi aduci de acasă ori să prepari mâncare în pădure, se găseau la chioşc de toate, de la mititei la bere, ţuică sau supă. Ar fi frumos să amenajeze şi acum aşa ceva", a adăugat soţia clujeanului, Irina Petrişor.

Absenţa unor toalete publice este resimţită şi în Făget, după cum s-au plâns oamenii. "Au adus câteva acum câteva săptămâni, de Ziua Tineretului, dar le-au luat apoi imediat înapoi. Vine foarte multă lume aici, nu cred că este o problemă de trecut cu vederea", a declarat clujeanca. La fel, oamenii au sugerat amplasarea unui număr mai mare de containere pentru gunoi în zonele cu aflux mare de public. "Noi adunăm resturile şi le ducem acasă, însă alţii nu fac asta. Este un singur container pe aici, amplasat undeva pe sus, e de înţeles cumva că foarte puţini se duc până acolo cu gunoiul", a spus Mihai Petrişor. Familia sa vine cu maşina de dincolo de gară, iar drumul nu e uşor de străbătut. "Este foarte gravă starea drumului, numai gropi, mai mici sau mai mari. Nu ar strica dacă le-ar acoperi măcar, să nu îşi mai chinuie oamenii maşinile în ele", a sugerat clujea-nul.

 

Comenteaza