Mamele-avocat clujene atacă Uniunea Barourilor

Mamele-avocat clujene atacă Uniunea Barourilor
11 avocate din Cluj au atacat în contencios hotărârile Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) prin care au fost lăsate fără indemnizaţia de creştere a copilului de la Casa de Asigurare a Avocaţilor (CAA).
Prin cele două hotărâri ale UNBR atacate au fost tăiate indemnizaţiile pentru creşterea copilului până la doi ani, acordate din sistemul propriu de asigurări al avocaţilor. Emiterea hotărârilor a fost justificată în preambulul lor prin “restabilirea echilibrului bugetar al CAA”.

“Nu putem fi noi responsabile pentru proasta gestiune a Casei de Asigurări a Avocaţilor. Acum ne-au luat indemnizaţiile, mâine ne trezim că nu mai primim nici pensii, după ce am contribuit atâţia ani cu 10% din încasări lunar, sub sancţiunea suspendării din profesie. Nu putem accepta aşa ceva”, spune avocata Letiţia Morar. Aceasta şi alte 10 avocate au semnat cererea de revocare a hotărârilor UNBR în care au precizat că “dreptul la indemnizaţa de creştere a copilului era unul din puţinele drepturi acordate de CAA, având în vedere că avocaţii constituie singura categorie profesională care nu beneficiază de concediu de odihnă plătit, iar concediul medical este plătit în condiţii extrem de restrictive”.

Reclamantele susţin că în mod ilegal sunt private de un drept important care le afectează în mod direct copii. De asemenea, pe perioada creşterii copilului avocatele nu sunt suspendate şi trebuie să plătească contribuţia lunară obligatorie la barou de 230 de lei. “Deci din indemnizaţia primită de la stat pentru creşterea copilului mamele avocat vor fi nevoite să achite contribuţiile obligatorii către barouri, prejudiciind astfel dezvoltarea şi creşterea copiilor”, se arată în plângerea clujencelor. Amintim că mamele-avocat din Bucureşti au protestat acum două zile în faţa Baroului Cluj pe această temă.


Comenteaza