Mămicile de la Cluj au ieşit în stradă

Mămicile de la Cluj au ieşit în stradă
Câteva zeci de clujence s-au strâns ieri în centrul oraşului pentru a-şi arăta supărarea faţă de hotărârea guvernanţilor de a reduce durata concediului maternal.
Femeile spun că s-au sprijinit pe susţinerea din partea statului atunci când au decis să aibă copii şi că noile reglementări nu le dau multe alternative să se descurce decent. Protestul a fost pus la cale de către Asociaţia “Mame pentru Mame”, care le-a informat pe mămici despre acţiune prin intermediul unor mailuri. Grupul de clujence, format din aproximativ 50 de persoane s-a reunit în Piaţa Unirii şi a străbătut Bulevardul 21 Decembrie până în faţa Prefecturii Cluj, unde s-a desfăşurat protestul propriu-zis. Femeile au venit la acţiune cu bebeluşi şi cărucioare. “Nu suntem de acord cu iniţiativa guvernanţilor, e firesc să nu fim. Considerăm că ni se face o mare nedreptate”, a declarat Diana Dascălu, una dintre protestatare. “În momentul în care am decis să avem un copil, ne-am făcut nişte calcule, ne-am bazat pe cei doi ani de concediu maternal şi pe indemnizaţia aferentă. Eu mai am un copil mic, nu îmi ajung banii nici pentru o bonă măcar, cum aş putea să iau două, cum ar fi nevoie în situaţia în care vom ajunge?”, s-a întrebat clujeanca.

Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) are în evidenţă în prezent un număr de 8.383 de persoane care beneficiază de indemnizaţii de creştere a copilului. Suma totală acordată în acest sens se ridică la 8.440.498 de lei. “Eu am trei copii pe care i-am crescut singură, fără contribuţia statului, în condiţii mult mai grele decât sunt cele de acum. Îi duceam la creşe, iar ei au aptitudini pe care nu le văd la copiii pe care îi văd acum pe stradă şi care mi se par răi şi răsfăţaţi”, a declarat Ana Barbu, directoarea AJPS. “Probabil nu le este uşor mamelor în vremurile astea, pe timp de criză. Mie, personal, nu mi se pare corect însă nici să iei 40 de milioane, cum luau înainte de reducerea cu 15% un sfert din femeile pe care le aveam în evidenţă... Primeau suma asta lunar, timp de doi ani, şi apoi îşi prelungeau indemnizaţia pe încă un an pentru caz de handicap mediu care la noi poate însemna şi bronşită”, a spus directoarea. Ana Barbu nu vede ca soluţie acceptabilă nici angajarea de bone. “Eventual să se înfiinţeze o asociaţie sau o societate care să le distribuie şi să răspundă de felul în care vor creşte copiii”, a sugerat şefa de la AJPS.

Iresponsabilitate faţă de problema natalităţii

“Din câte am auzit, decizia e de mare inspiraţie vest-europeană, că asta era scuza: şi dincolo e scurtă perioada de creştere a copilului. Nimeni nu s-a gândit că în ţări ca Spania sau Germania există şi creşe care să îi primească pe cei mici”, declară jurnalista Camelia Lepeduş-Sisko, viitoare mămică. Ziarista este de părere că noua lege denotă o lipsă de responsabilitate faţă de problema natalităţii, că “dacă de acum contribuie doar 4-5 milioane la bugetul de asigurări, peste câţiva ani vor fi şi mai puţini”. “Dacă mă întorc la muncă după un an, ce fac cu copilul? Soţul lucrează şi mă îndoiesc că megasporul lui Boc îmi va ajunge să îmi plătesc o bonă ok pentru copil. Sincer, nu ştiu de unde le vin asemenea idei şi cine face calculele acestea. Bine că nu am revenit la perioada comunistă, când îţi dădea statul 3 luni să stai acasă cu copilul. Mai ştii, poate ne fac creşe de partid să îndoctrinăm copiii de mici să voteze PDL”, a mai spus Camelia Lepeduş-Sisko.


Comenteaza