Mănăstirea "Sfânta Elisabeta" din Cluj, redeschisă după 50 de ani. A fost închisă de comunişti GALERIE FOTO

Mănăstirea
Mănăstirea ortodoxă Sfânta Elisabeta din Cluj-Napoca a fost reinaugurată oficial astăzi, după câteva decenii de la desfiinţare, în timpul regimului comunist.

„În Biserica noastră a existat un rol exercitat de mănăstirile urbane. Putem arăta ca exemple mănăstirea Studion din Constantinopol, de asemnea în Bucureştiul de odinioară au existat astfel de aşezăminte, iar în prezent sunt patru astfel de mănăstiri. Şi în Cluj a funcţionat în perioada interbelică mănăstirea <Sfânta Elisabeta>, care din păcate a fost ulterior desfiinţată", a spus mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ. Ierarhul a oficiat astăzi slujba de binecuvântare a capelei mănăstirii Sfânta Elisabeta.

Situată în cartierul Becaş, pe strada Arţarilor, mănăstirea poartă hramul Cuvioasei Elisabeta, „mare ascetă, trăitoare în secolul IX", pomenită astăzi în Biserica Ortodoxă Română. Slujba de binecuvântare a capelei mănăstirii, pentru a putea fi slujite ulterior aici slujbe, a fost urmată de Liturghia arhierească, oficiată în curtea lăcaşului de cult. La ceremonii au participat câteva zeci de persoane, clerici, studenţi şi elevi teologi şi alţi credincioşi.

Mănăstirea Sfânta Elisabeta a fost înfiinţată în 1935, de fostul episcop ortodox al Clujului, Nicolae Ivan şi a funcţionat pe strada Avram Iancu din Cluj-Napoca. Aşezământul a fost înfiinţat cu scopul de a întreţine o şcoală de surori de caritate. În 1952 mănăstirea a fost însă desfiinţată de autorităţile comuniste. Hotărârea de reînfiinţare a mănăstirii, care a subliniat şi importanţa recuperării bunurilor sale mobile şi imobile a fost luată de Permanenţa Eparhială a Arhiepiscopiei ortodoxe a Clujului, în aprilie 2011.

 

Comenteaza