Maraton de audieri la DNA

Maraton de audieri la DNA
A doua “rundă” de audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul de luare de mită al lui Sorin Apostu a avut loc ieri, încă de la primele ore ale dimineţii, când la sediul instituţiei a ajuns Monica Apostu. Soţia primarului a răspuns la întrebările procurorilor DNA timp de şapte ore.

Monica Apostu a ajuns la sediul DNA în jurul orei 09:00, însoţită de avocaţii Gheorghiţă Mateuţ şi Tiberiu Ban. Rând pe rând, au apărut consilierul local PDL Constantin Tomoş (foto), care a făcut parte din comisia de licitaţie a contractelor de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca, Virgil Poruţiu, directorul tehnic al primăriei, şi Lucia Lupea, şefa Biroului de Achiziţii Publice al primăriei.

Audierile s-au concentrat pe aflarea unor informaţii legate de contractele de salubrizare încheiate de municipalitate cu firmele Brantner-Vereş SA şi Rosal SA. Potrivit procurorilor DNA, Sorin Apostu ar fi luat mită suma de 45.000 de euro de la omul de afaceri Călin Stoia, directorul general al Brantner-Vereş SA, pentru a-i facilita câştigarea licitaţiei pentru salubrizarea unui sector ce cuprinde jumătate din teritoriul municipiului Cluj-Napoca. Totodată, spun procurorii, mita ar fi fost mascată prin plata unui contract de consultanţă juridică, încheiat cu avocata Monica Apostu, soţia primarului.

La ieşirea din sediul DNA, consilierul Tomoş a spus că procurorii l-au întrebat despre modalitatea în care s-a desfăşurat licitaţia pentru salubrizare. "Pot să vă spun că nu au fost făcute presiuni asupra membrilor comisiei de licitaţie", a susţinut acesta. Tomoş a subliniat că a fost chemat în calitate de martor. La scurt timp după Tomoş a ieşit şi directorul tehnic al primăriei, Virgil Poruţiu, care s-a limitat să spună că "a fost chemat, ca toată lumea, pentru acelaşi lucru, licitaţiile primăriei". Lucia Lupea a apărut la orele amiezii la sediul DNA, unde a stat timp de aproximativ o oră. La ieşire aceasta a spus că a fost chemată în calitate de martor. "Am fost întrebată despre licitaţia privind salubrizarea. Voi veni de câte ori este nevoie pentru a se finaliza dosarul", a explicat ea.

În jurul orei 16:00 a plecat şi Monica Apostu, însă aceasta a ieşit prin curtea Parchetului Militar, cu o maşină, evitând presa. Potrivit unor surse judiciare, la audieri a fost adus în cursul după-amiezii şi primarul suspendat, Sorin Apostu. "Se mai aşteaptă şi alte persoane, marfă proaspătă", a spus Tiberiu Ban.


Prima tură la audieri

Luni au fost audiaţi viceprimarii municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin şi Laszlo Attila, directorul executiv al Direcţiei de Urbanism, Corina Ciuban, cât şi directorul Direcţiei Tehnice, Virgil Poruţiu. Dintre consilierii locali din comisia de licitaţie a contractului de salubrizare au fost audiaţi luni Somogyi Gyula şi Claudia Anastase.

Factorii decidenţi ai licitaţiei de salubrizare

Membrii comisiei de licitaţie care în 2009 a decis cui se atribuie contractul de salubrizare menajeră a Clujului au fost chemaţi la DNA Cluj pentru zilele de luni şi marţi. Din comisie au făcut parte viceprimarul Radu Moisin (preşedinte), consilierii locali Constantin Tomoş (PDL), Claudia Anastase (PSD), Manuel Chira (PNL) şi Somogyi Gyula (UDMR), cât şi Virgil Poruţiu, director executiv al Direcţiei Tehnice, Lucia Lupea - şef Birou Achiziţii Publice, Gligor Topan - şef Serviciu Tehnic, Ioan Bogdan - şeful Serviciului Financiar şi Salarizare, Mihaela Şimon, Marius Coroş - inspectori ai Serviciului Tehnic.

 

Comenteaza