Marga: Documentele Wikileaks, viziunea Americii asupra României politice actuale

Marga: Documentele Wikileaks, viziunea Americii asupra României politice actuale
Documentele dezvăluite recent de Wikileaks arată “carac-terul jalnic al administraţiei guvernamentale, prezidenţiale, al majorităţii parlamentare de la această oră”, este de părere Andrei Marga. Rectorul UBB a acordat un interviu pentru REALITATEA TV Cluj în care îşi dezvăluie opiniile faţă de cauzele şi implicaţiile acestor informaţii.

Concluzia ce reiese din lectura stenogramelor făcute publice de Wikileaks relevă o apropiere politică a României faţă de SUA, cu neglijarea principalelor puteri europene. "Erau celebrele declaraţii cu privire la axa Bucureşti - Londra - Washington cu care Bucureştiul se flata, restul nu le lua în considerare. Dacă luăm totalitatea documentelor puse în circulaţie din această sursă Wikileaks, după părerea mea, dincolo de dantelării, dincolo de imprecizii, dincolo de lucruri pitoreşti, dincolo de bârfe, este, în fond, o vedere clară a Americii asupra României politice actuale, asupra României prezidenţiale şi guvernamentale. De fapt, documentele arată clar caracterul jalnic al administraţiei guvernamentale, prezidenţiale, al majorităţii parlamentare de la această oră", a apreciat rectorul.

Andrei Marga a ţinut să precizeze că îşi asumă de la început faptul că "documentele au fost puse intenţionat în circulaţie, că nu e o întâmplare; îmi asum că ele ţin de o schimbare în politica americană, o schimbare anunţată de fapt. Doctrina Obama intră în scenă mai viguros". Dincolo de acestea, universitarul clujean a apreciat că este "un vot negativ dat felului în care se face politică de către preşedinţie, de către guvern".

"Caracterizările decisive sunt cele privind ceea ce face sau nu face preşedintele, nepriceperea lui, agitaţia lui, ca nu cumva să-şi piardă postul şi disponibilitatea de a face orice compromis. La guvern avem sintagma «raţă şchioapă» sau «penibil» şi asta rezumă totul", a declarat Andrei Marga. "Trebuie să spunem un lucru care nu s-a spus încă: dacă discuţi cu diplomaţii străini care sunt sau trec prin România, toţi au aceeaşi părere, deci evaluările Wikileaks nu sunt deloc surprin-zătoare", a punctat rectorul. "Cam toate aceste evaluări sunt pe buzele diplomaţilor serioşi care nu evită să discute pe şleau", a adăugat Marga.

"Nu ne putem aştepta la minuni"

Având în vedere că în anumite state din lumea a treia telegramele Wikileaks au produs schimbări la nivelul conducerii acelor ţări, rectorul UBB a apreciat că în România "autoschimbarea leadershipului trebuia să se producă demult". "În definitiv, cine produce o criză de asemenea anvergură cum e criza actuală a României ar trebui să plece singur, fără să mai aştepte. La noi, din păcate, această morală a plecării de unul singur nu există, aşa că nu ne putem aştepta la minuni", a concluzionat Andrei Marga.

 

Comenteaza