Marga: Legea Educaţiei are elemente naziste

Marga: Legea Educaţiei are elemente naziste
Profesorii şi studenţii Universităţii “Babeş-Bolyai” au protestat ieri împotriva prevederilor Legii Educaţiei în varianta propusă de guvern.
Universitarii de la UBB au luat ieri parte la un protest, criticând dur modul în care actuala guvernare vrea să legifereze educaţia, iar rectorul Andrei Marga a avertizat că textul legii conţine câteva elemente specifice nazismului.

Noile prevederi vor avea ca efect, printre altele, “antagonizarea românilor şi maghiarilor”, potrivit profesorului Marga. “Legea Educaţiei încearcă ceea ce noi am reuşit să ţinem sub control timp de 15 ani, dedicându-ne cu toţii, o întreagă generaţie, pentru asta”, a spus rectorul. Anumite prevederi ar corespunde, astfel, programului nazist, “ignorând valorile de bază pe care ar trebui să se întemeieze educaţia unui tânăr”. De asemenea, a mai fost criticată în termeni duri plasarea în interiorul documentelor legislative a religiei în cadrul ideologiei. “Oamenii nu citesc, dar se reped să facă legi”, a acuzat Marga.

Evenimentul a cuprins şi lansarea volumului “O lege eronată”, îngrijit de Nicolae Păun şi Eunicia Maria Trif. “Nu îmi face plăcere să reţin atenţia opiniei publice cu o carte despre o lege eronată, perimată, mult îndreptată spre trecut, care nu face decât să genereze confuzie. Am fost nevoiţi să lăsăm deoparte bibliotecile şi laboratoarele în care lucrăm ca să arătăm lumii aceste erori care ţin de prezentul atât de tumultuos prin care trece ţara noastră”, a declarat Păun. Au mai fost criticate lezarea autonomiei universitare sau intenţia de a scoate din scenă sute de universitari de elită pe criteriul vârstei. “Să nu îşi facă nimeni iluzia că vreunul dintre profesorii care pleacă acum sub securea legii nu îşi va găsi de lucru. Există cereri şi oferte clare din partea unor universităţi de afară, unde specialiştii noştri ar fi foarte bine primiţi”, a atras atenţia Marga.

Discursurile de la protestul universitarilor au vizat şi modul în care studenţii ar putea fi afectaţi de noile prevederi. “Am încercat în repetate rânduri şi forme să avertizăm asupra aspectelor negative, am propus chiar soluţii, însă nu am fost ascultaţi, poziţia noastră a fost ignorată în totalitate”, a spus Ionuţ Neamţ, secretarul general al Consiliului Studenţilor de la UBB. “Nu mai avem reprezentativitate şi putere de decizie, conform Legii Educaţiei. Studentul va avea dreptul să îşi exprime doar opiniile academice, ca în Coreea de Nord”, a acuzat Neamţ. La final, Nicolae Păun a adus ca propunere organizarea unei dezbateri publice şi academice asupra controversatei legi.

Comenteaza