Foto Maria Forna: „Sterilizarea animalelor de companie rămâne o prioritate pentru ATOP Cluj”

Maria Forna: „Sterilizarea animalelor de companie rămâne o prioritate pentru ATOP Cluj”
| Foto: Facebook.com/Maria Forna
Maria Forna: „Sterilizarea animalelor de companie rămâne o prioritate pentru ATOP Cluj”
Maria Forna: „Sterilizarea animalelor de companie rămâne o prioritate pentru ATOP Cluj”
Maria Forna: „Sterilizarea animalelor de companie rămâne o prioritate pentru ATOP Cluj”
Maria Forna: „Sterilizarea animalelor de companie rămâne o prioritate pentru ATOP Cluj”

Consilierul juidețean PNL susține că sterilizarea este singura metodă prin care se diminuează numărul de animale prezente pe domeniul public, abandonate, maltratate, eutanasiate în adăposturi autorizate, pierdute sau implicate în accidente umane sau rutiere.

Potrivit șefei Autorității Teritoriale de Ordine Publică Cluj, campania de informare derulată anii trecuți va continua la nivelul județului.

În cadrul ultimei ședințe a ATOP, for consultativ aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj, i-am avut invitați pe doamna Ana Maria Nemeș, vicepreședintele Sirius Animal Rescue, pe doamna Ștefania Iftimia, Medic primar veterinar și președinte al Federației pentru Drepturile Animalelor Transilvania precum și domnul Daniel Câmpean din cadrul Direcției de Administrare Patrimoniu, Direcția Juridică a Consiliului Județean.

Alături de invitați, am discutat despre stadiul proiectului de "Informare privind obligativitatea sterilizării unor categorii de animale de companie cu scopul creșterii gradului de sănătate și siguranță publică la nivelul județului Cluj” finanțat de Consiliul Județean Cluj prin ATOP și inițiat anul trecut dar și despre pașii de urmat în vederea conștientizării de către factorii de decizie din administrația publică locală dar și de către cetățeni, a importanței sterilizării animalelor de companie.

Situația sensibilă în care se află animalele (câini, pisici, animale de fermă și alte animale de companie) dar și multitudinea de situații tragice petrecute în acest domeniu, a impus implementarea, dezvoltarea și concentrarea activităților într-un proiect de informare și responsabilizare a cetățenilor în ceea ce privește obligativitatea sterilizării cât și respectarea prevederilor legislative privind normele de protecție a animalelor.

Sterilizarea este singura metodă prin care se diminuează numărul de animale prezente pe domeniul public, abandonate, maltratate, eutanasiate în adăposturi autorizate, pierdute sau implicate în accidente umane sau rutiere. De asemenea, sterilizarea previne abandonul și asigură animalului sterilizat o viață mai lungă și mai sănătoasă iar operația elimină riscul apariției bolilor fatale”, a transmis Maria Forna.

Maria Forna: „Sterilizarea animalelor de companie rămâne o prioritate pentru ATOP Cluj”

Consilierul Județean precizează că activitățile desfășurate în cadrul proiectului au prevăzut realizarea de materiale de informare a clujenilor despre obligativitatea sterilizării tuturor câinilor fără certificat de origine și privind riscurile la care se expun cetățenii prin nerespectarea legilor de protecție a animalelor precum și organizarea unei caravane pentru diseminarea normelor legislative în domeniu. Astfel, campania de informare continuă la nivelul județului Cluj.

Amenzi între 2.000 și 10.000 de lei pentru cine nu respectă legea

De asemenea, având în vedere că în această perioadă Unitățile Administrativ Teritoriale trec prin procedura de rectificare bugetară în cadrul Consiliilor Locale, am transmis o nouă adresă cu titlu de recomandare, către toate UAT-urile, privind posibilitatea finanțării procedurilor de sterilizare astfel încât cetățenii să fie sprijiniți financiar în acest sens iar numărul animalelor nesterilizate să scadă substanțial. Doresc, și cu această ocazie, să mulțumesc autorităților publice locale din județul Cluj care au prevăzut fonduri pentru astfel de operațiuni și să le felicit că au înțeles că doar prin sterilizarea animalelor de companie putem crește gradul de sănătate și siguranță publică la nivelul județului Cluj.

Reamintim pe această cale faptul că sterilizarea este obligatorie prin legislația în vigoare, mai exact prin Legea 204/2004, prin OUG 155/2001 și OUG 55/2002 cu modificările ulterioare iar nerespectarea prevederilor legale de către proprietarii de câini se sancționează cu amenzi cuprinse între 2.000 și 10.000 lei. Fii responsabil pentru câinele tău și pentru cei ai comunității!”, a mai transmis Forna.

Comenteaza