Electric Castle și Untold ar putea avea loc la vară, cu câteva condiții. Boc: "Dragi festivalieri de toate vârstele, vă rugăm să vă vaccinați"

Electric Castle și Untold  ar putea avea loc la vară, cu câteva condiții. Boc: "Dragi festivalieri de toate vârstele, vă rugăm să vă vaccinați"
| Foto: Visit Cluj

Activitățile culturale în aer liber ar putea fi permise începând cu 1 iunie, în condiții speciale, potrivit unui document emis de Ministerul Culturii. 

Ministerul Culturii propune o serie de măsuri pentru reluarea activităţilor cultural-creative de la 1 iunie, în spaţii închise şi deschise, pe baza legislaţiei şi a recomandărilor autorităţilor publice, acestea urmând să fie analizate de Ministerul Sănătăţii şi apoi de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, setul de măsuri priveşte angajaţii şi angajatorul, dar şi publicul, fiind stabilite reguli cu privire la amenajarea spaţiului şi desfăşurarea activităţilor culturale. De asemenea, sunt stabilite măsuri care privesc artiştii şi prestaţiile artistice.

Evenimente cu public vor avea loc respectând două tipuri de scenarii atât pentru activităţile desfăşurate la exterior, cât şi în interior, organizatorul fiind cel care trebuie să aleagă între aceste două scenarii.

Propunerile Ministerului Culturii pentru desfășurarea evenimentelor cu public în aer liber în Scenariul 1:

  • accesul persoanelor se va face în baza Adeverinței de vaccinare, care va atesta încheierea procesului de vaccinare, la 10 zile de la realizarea rapelului. Adeverința se va prezenta împreună cu un act de identitate;
  • test RT-PCR - SARS-CoV-2 realizat cu maximum 48 de ore înaintea începerii evenimentului;
  • testare cu un test destinat diagnosticării rapide a virusului SARS-CoV-2. Accesul în sală se va face doar în baza unui test cu un rezultat negativ, ce va fi realizat în ziua evenimentului.
  • au trecut prin boală și pot face dovada prezenței anticorpilor printr-un document medical, care nu va fi mai vechi de 90 de zile. 

Despre posibilitatea organizării marilor festivaluri, precum Untold sau Electric Castle a vorbit și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. 

"Mesajul premierului și al meu, de aici de la Cluj, este simplu: dragi festivalieri de toate vârstele, vă rugăm să vă vaccinați. Vaccinarea reprezintă pașaportul direct de intrare la festival și în aceste condiții sunt șanse foarte, foarte mari ca în august-septembrie să reluăm festivalurile la Cluj și în România. Totul depinde evident de rata de vaccinare”

Am mare încredere că aceste festivaluri vor putea fi organizate, sunt create toate condițiile pentru asta, dar acum trebuie să facem și noi ceva, și anume să ne vaccinăm. Eu am făcut-o, cu ambele doze de AstraZeneca atunci când mi-a venit rândul. Pot să vă spun că totul este normal până în acest moment și le recomand tuturor celor care doresc să sprijine economia, locurile de muncă, sănătatea publică, să se vaccineze cu vaccinul pe care ei îl consideră necesar, fără ca acest lucru să fie o obligație.

A fost o discuție de o oră pe care premierul a avut-o cu toți organizatorii marilor festivaluri de la Cluj. În principiu s-a stabilit ca toți să susțină o campanie de vaccinare la unison, fără precedent și extrem de consistentă.

Totodată, se lucrează zilnic în echipele mixte Guvern-specialiști pentru a stabili condițiile de organizare a festivalurilor, astfel încât atunci când rata de vaccinare va atinge un anumit nivel, să putem anunța public aceste măsuri. De la 1 mai vrem să începem să anunțăm câteva elemente mai concrete cu privire la reluarea festivalurilor, însă totul este condiționat de vaccinare", a declarat Emil Boc la Digi24. 

Comenteaza