Marius Balo a intrat în GREVA FOAMEI. Clujeanul cere statului să o salveze pe Alina, o tânără româncă, întemnițată în China pentru 13 ani

Clujeanul Marius Balo, care a stat 8 ani într-o închisoare din China, a intrat în greva foamei pentru a atrage atenția autorităților române asupra cazului Alinei Apostol, o româncă care este întemnițată în China.

"Începem campania pentru Alina! Doamne ajută să reușim să o aducem acasă! Doamna Ministru, Aduceți-o Acasă pe Alina!", a scris Marius Balo, marți, pe Facebook.

"M-am întors acasă în urmă cu un an și jumătate și astăzi doresc să vă vorbesc despre un alt cetățean român, o tânără din București care suferă în continuare, întemnițată acolo fără ca statul român să facă ceva pentru ea. Alina Irina Apostol avea 28 de ani când a fost arestată în provincia Fujian din estul Chinei în data de 21 decembrie 2017 și acuzată de fraudă cu cardul de credit. Absolventă a Facultății de Litere, Alina era traducătoare într-o firmă condusă de trei persoane: un cetățean chinez, un român și un turc", scrie Balo.

Clujean susține că românca a fost închisă pe nedrept, așa cum i s-a întâmplat și lui.

"După un an și jumătate de arest preventiv, timp în care a fost torturată psihic în fiecare zi și forțată să trăiască în condiții pe care noi, oamenii de rând ai unei țări civilizate nu ni le putem imagina, este condamnată pe nedrept în data de 15 iulie 2019 la 13 ani și jumătate de închisoare și înregimentată în sistemul odios de muncă forțată al închisorilor chinezești. Mai are de executat aproape 8 ani de zile, atât cât am pătimit eu în temnița comunistă. Sunt convins că nu va supraviețui”, a adăugat Marius Balo.

Profesorul clujean povestește că tatăl Alinei l-a contactat imediat cum s-a întors în țară și, ulterior, l-a și cunoscut.

"Tatăl ei m-a sunat în aprilie anul trecut, chiar a doua zi după ce m-am întors în țară. Îi simțeam suferința în glas. Singurul copil. Mi-a spus povestea întregului necaz, mi-a trimis fotografii, acte și sentința de condamnare. Am înlemnit citind fraze aproape identice cu cele din propria mea sentință. O farsă de proces și o sentință monstruoasă, echivalentă în România cu o condamnare pe viață. Pentru nimic.

I-am spus că singura șansă a Alinei de a supraviețui este ca toate aceste informații să fie făcute publice iar presa și societatea să pună presiune pe Ministerul Justiției pentru a o transfera acasă. Exact așa s-a procedat în cazul meu și în doar trei luni de zile transferul meu în țară a fost aprobat de autoritățile chineze. Totul s-a rezolvat în doar trei luni. Alina suferă acolo mai bine de cinci ani fără să o ajute nimeni. (...) M-a sunat cu marea rugăminte să vin să stau o noapte și la el.

(...) Am dormit în camera ei. O fotografie înrămată, ultima probabil dinainte de arestare, stătea cuminte pe noptieră. Alina este atât de frumoasă încât camera ar rămâne luminată chiar dacă aș stinge lumina. Alte fotografii de-ale ei stăteau atârnate pe pereți și pe laviță. Patul era moale și așternuturile apretate miroseau a prospețime. Prospețimea unei nopți de vară.

Am adormit cu gândul la ea și la locul în care pătimește. Oricât aș vrea nu mi-l pot imagina. Îi este mult mai rău și mai greu ei acolo decât mi-a fost mie. Ce aud de la tatăl ei mă înfioară. Alina îl sună cu mare greutate o dată pe lună preț de câteva minute. Forțată să vorbească în engleză, mai scapă pe ici pe colo câteva cuvinte în română. Astea sunt cuvintele pe care el le înțelege și mi le spune. Sunt cuvinte mai grele decât cancerul", a mai scris Balo.

Clujeanul spune că este simte o "nefericită conexiune" cu Alina, care trece printr-o încercare similară cu a lui, dar, din păcate, statul român "nu a făcut nimic nici pentru ea":

"Mi-am dat seama că această nefericită conexiune a noastră merge mult mai departe. Eram singurul om din întreaga țară care îi simțea, măcar în parte, durerea imensă pe care ea o trăiește zi după zi în întunecimea iadului comunist din China. De atunci a trecut mai bine de un an de zile. Fata este tot acolo, în iadul comunist, mult mai slăbită și mai deznădăjduită decât în urmă cu un an. Ministerul Justiției continuă să nu facă nimic pentru ea, căutând scuze și pretexte. Ministrul Cătălin Predoiu nu făcuse nimic nici pentru mine cu toate că transferul meu fusese aprobat și trebuia doar să fiu adus acasă. Nu a făcut nimic nici pentru ea, cu toate că - pentru a o aduce acasă - ar fi trebuit doar să urmeze pașii pe care i-a făcut în cazul meu deținătoarea portofoliului Ministerului Justiției din 2019, Dna. Ana Birchall", a spus Marius Balo.

Marius Balo a anunțat că a decis ca de azi, 1 noiembrie, să intre în greva foamei, în semn de protest față de autoritățile române care întârzie să o ajute pe Alina să fie transferată într-o închisoare din țară. 

"Tocmai mi-am făcut analizele de sânge și voi continua să le repet o dată pe săptămână, atât timp cât va fi necesar. Sunt hotărât să continui acest demers extrem până în momentul în care dna ministru Alina Gorghiu va «lua act de situația Alinei Apostol, cetățeanul român care ispășește o pedeapsă cu închisoare în Republica Populară Chineză», la fel cum a luat act dna ministru Ana Birchall de situația mea în 11 iulie 2019 și apoi, în doar câteva luni, a finalizat procedura de transfer", a scris el. 

Comenteaza