Marş de sensibilizare a participanţilor la trafic, cu prilejul "Săptămânii prevenirii criminalităţii". Programul campaniei pe zile

Marş de sensibilizare a participanţilor la trafic, cu prilejul
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj derulează de luni până vineri cea de-a zecea ediţie a campaniei „Săptămâna prevenirii criminalităţii”.

Proiectul este organizat la nivel naţional, în cadrul acestui eveniment fiind organizate activităţi cu caracter informativ-preventiv dedicate siguranţei cetăţenilor, fiecare zi din săptămână având o altă temă.

Astfel, ziua de 28 septembrie este dedicată prevenirii infracţiunilor împotriva minorilor. În acest scop, poliţiştii vor desfăşura activități în şcoli şi vor distribui materiale preventive, iar pentru promovarea spiritului de echipă și fairplay se va desfăşura Cupa Săptămânii Prevenirii Criminalității la fotbal, campionat dedicat liceenilor.

De asemenea, vor fi activităţi destinate dezvoltării abilităţilor de conducere defensivă, la care va participa un pilot de raliuri. Vor fi simulate stări fizice si psihice generate de consumul de alcool sau substanţe interzise şi efectele acestora asupra capacităţii de a conduce autovehicule.

În cursul zilei de marţi va fi tratată tema delincvenţei juvenile, iar poliţiştii vor merge în şcoli şi vor face vizite cu grupe de elevi la penitenciar. În cadrul acestor întâlniri oamenii legii vor aborda teme precum limitele răspunderii penale a minorilor, cauzele şi condiţiile favorizante comiterii de infracţiuni sau consecinţele juridice ale comiterii faptelor penale şi contravenţionale.

Tot marţi se va organiza un concurs de creație denumit ,,Nu violența te face mai puternic!", care are drept scop prevenirea faptelor de violenţă comise în şcoli şi în zonele adiacente acestora.

"Pentru a-i învăţa despre riscurile comiterii unor infracţiuni, poliţiştii vor efectua vizite cu grupe de elevi la penitenciar. Astfel, poliţiştii vor mijloci un dialog între liceeni şi tineri aflaţi în executarea unei pedepse cu închisoarea, pentru fapte comise în perioada când erau minori", informează IPJ Cluj.

Ziua de miercuri va fi dedicată prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului, în acest scop fiidn pregătite activităţi de informare a cetăţenilor cu privire la consecinţele unui comportament neglijent vizavi de bunurile personale. Astfel, vor fi organizate acţiuni cu poliţişti de transporturi, precum şi cu elevi, în zona gării din Cluj-Napoca.

De asemenea, poliţiştii de proximitate şi de investigaţii criminale vor fi prezenţi în zonele în care se comit cu predilecţie astfel de fapte (de exemplu în staţiile mijloacelor de transport în comun şi în pieţe), derulând activităţi de informare a deținătorilor de bunuri şi valori cu privire la obligaţiile pe care le au şi de instruire a persoanele vârstnice cu privire la modul în care trebuie să procedeze când sunt victime sau martori ai infracţiunilor de furt.

Prima zi din luna octombrie va fi rezervată prevenirii criminalității organizate. Astfel, vor fi organizate dezbateri cu elevi, părinţi şi profesori, vor fi vizionate filme educative în şcoli, iar în cadrul acestor întâlniri poliţiştii vor face recomandări pentru prevenirea traficului de persoane, consumului şi traficului de droguri şi criminalităţii informatice.

Oamenii legii vor organiza exerciţii demonstrative cu luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale, piloţi de raliuri şi câini de urmă pentru căutarea şi găsirea unor substanțe stupefiante aflate asupra unei persoane sau ascunse într-un vehicul. Totodată, vor fi vizionate filme pe tema traficului de persoane în săli de spectacole din Cluj-Napoca şi Dej.

Ultima zi de desfăşurare a campaniei este dedicată siguranţei rutiere. Cua cest prilej poliţiştii se vor întâlni cu liceeni din Cluj-Napoca şi vor vizita sediul Poliţiei Rutiere, fiind abordate subiecte ca principalele cauze de producere a accidentelor rutiere şi respectarea regulilor de circulaţie pe drumurile publice de către toţi participanţii la trafic.

De asemenea, vor fi organizate activități practice de cunoaștere a regulilor de circulaţie, a indicatoarelor rutiere şi a marcajelor în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, iar în cadrul proiectului ,,Busone", elevii se vor plimba pe raza municipiului cu un autobuz special, cadru în care vor fi abordate discuţii pe teme rutiere.

Tot în 2 octombrie se va organiza concursul "Sunt mic, dar știu să circul corect", activitate la care vor participa preşcolarii şi care are drept scop prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicaţi aceştia.

Nu în ultimul rând, se va desfăşura un marş de sensibilizare şi conştientizare a participanţilor la trafic cu privire la problematica accidentelor de circulație, pe traseul Piaţa Avram Iancu - Bulevardul Eroilor (zona pietonală) - Piața Unirii, cu participarea elevilor.

În cadrul activităţilor vor fi implicate şi alte structuri ale Poliţiei Române şi de Frontieră, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Serviciul Regional Cluj, Agenția Națională Antidrog - Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, autorităţi locale, Penitenciarul Gherla, Cinema Victoria Cluj, Centrul Militar Dej, Danny Ungur Rally, Napoca Rally Academy şi Radio Info Trafic.

Comenteaza