Foto Marșul Pentru Siguranța Fetelor și Femeilor, la Cluj. Avocată: ''Să fim Furioase împreună!''

Marșul Pentru Siguranța Fetelor și Femeilor, la Cluj. Avocată: ''Să fim Furioase împreună!''

Sute de persoane au participat, la finalul săptămânii trecute, la Marșul Împreună Pentru Siguranța Fetelor și Femeilor, la Cluj-Napoca. 

"Sunt Ioana Trană și sunt o avocată feministă din Cluj. Am ales să practic o avocatură feministă pentru că sunt sigură că viața fetelor și a femeilor poate fi mai bună. Cunoaștem deja statisticile îngrozitoare care ne spun că în România, sunt cele mai multe mame adolescente și că avem rate teribile de viol în familie.

Tot o formă de violență împotriva femeilor este și faptul că avem foarte puține femei în poziții de putere.
Nouă, femeilor, ni se cere să nu ne manifestăm furia. De când suntem fete ni se cere să zâmbim, să fim cuminți și ascultătoare, să nu supărăm, să nu deranjăm. Sunt aici ca să spun, că pe lângă zâmbete, este nevoie să ne permitem să fim și furioase, să deranjăm, să facem gălăgie și să supărăm. Și să ne canalizăm furia pentru a produce schimbare!

Să ne arătăm furioase pentru că justiția iartă violatori presupunând că o fată fără experiență de viață consimte violul dacă acceptă să meargă singură acasă la violator sau ea consimte violul prin felul în care s-a îmbrăcat și prin atitudine.

Furioase pentru că societatea și parlamentarii consideră că lipsa consimțământului explicit manifestat al victimei, nu este suficientă pentru pedepsirea violului și a violențelor sexuale.

Furioase pentru că o fată sau o femeie violată este silită să obțină un certificat medico-legal care să ateste urme de violență, pe când cele mai multe violuri se comit fără acte de violență, violatorii fiind de cele mai multe ori cunoscuți, prieteni sau chiar membri din familie. Furioase pentru că fetele și femeile violate nu sunt crezute și sunt umilite când trebuie să relateze la nesfârșit, în fața polițiștilor, în fața procurorilor și în fața instanței ororile pe care le-au trăit. Ele nu sunt crezute. Ajung ca din victime să devină cele acuzate. Să fim furioase pentru că violența sexuală este considerată o problemă privată și nu una de publică, a statului român!
Violența sexuală nu este o problemă individuală, ci una socială, este a tuturor; și nu este o problemă temporară, ci e una structurală, istorică, strâns legată de o anumită cultură sexuală înrădăcinată în tipare discriminatorii și roluri de gen care trebuie transformate.

În același timp, sunt aici ca să denunț în piața publică că răul provocat prin violență sexuală persoanei atacate, are un impact colectiv asupra tuturor femeilor și fetelor. Cu fiecare viol și cu fiecare hărțuire sexuală, fetele și femeile primesc un mesaj de nesiguranță și dominație, că discriminarea și, mai ales, tolerarea violenței bărbaților este un lucru normal în societate și astfel se reafirmă patriarhatul.

Furia organizată a femeilor din Spania, de exemplu, care au ieșit în stradă și au protestat împotriva pedepsirii superficiale a unui grup de violatori, a dus la schimbarea legislației și adoptarea unor legi feministe care prevăd că consimțământul victimei unei violențe sexuale nu poate fi niciodată presupus, el trebuie să fie întotdeauna explicit manifestat(#SoloSiEsSi). Puterea de a schimba, se află în parte și la noi, de aceea vă rog să ne credem una pe alta și mai ales, să fim Furioase împreună!'', a declarat avocata. 

În România, una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener, iar în primele cinci luni ale anului, Ministerul Afacerilor Interne a intervenit în peste 50.000 de cazuri de violență domestică. În ultimul an au fost expuse mai multe cazuri de abuzuri petrecute în universitățile românești, în care au fost implicate cadre didactice. În acest context, s-a cerut toleranță zero pentru orice formă de hărțuire sexuală. 

Comenteaza