Mărţişoare “cu suflet” în Piaţa Unirii

Mărţişoare “cu suflet” în Piaţa Unirii
În prag de 1 Martie, în centrul Clujului se etalează oferta în materie de mărţişoare: de la cele suflate cu aur la răvaşe de amor.

Mulţi dintre vânzătorii care şi-au afişat marfa în Piaţa Unirii s-au adaptat pieţei. Astfel, majoritatea produselor pe care le prezintă pe post de cadouri specifice zilei de 1 Martie pot fi vândute şi după această dată, ca broşe sau medalioane. Tarabele instalate ieri în centru participă la Târgul Mărţişoarelor, care se desfăşoară între 24 februarie şi 1 martie, în organizarea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

"Abia la ora 11:00 s-a deschis târgul, nici acum nu ştim care este locul nostru", s-a plâns Roxana Neagu, una dintre comerciante. "Mărţişoarele din acest an au, ca de fiecare dată, motive de primăvară, ghiocei, rândunele, fluturaşi, dar şi inimioare. Sunt lucrate manual şi, deşi au teme comune, fiecare este unicat", a explicat tânăra. Oferta de la taraba de alături este una pentru pretenţioşi: mărţişoarele sub formă de broşă sunt suflate cu aur de 24 de carate şi fixate într-un ambalaj pe care poate fi scrisă şi o dedicaţie. Preţul unei astfel de bijuterii variază între 16 şi 38 de lei.

Cei care preferă motive şi materiale neconvenţionale pot găsi, la standul Adinei şi al Denisei, mărţişoare din ceramică, fimo (pastă de modelaj) sau aţă. "Suntem trei prieteni care am lucrat la ele, am făcut într-o lună şi ceva câteva sute. Sunt făcute cu suflet", a subliniat Denisa. De la standul lor însă lipsesc simbolurile "clasice", cu inimioară, potcoavă, hornar sau floricele. "Am păstrat doar ghiocelul, ni s-a părut singurul motiv interesant", a mărturisit Adina. Radu Ruţă-Fulger, fostul chitarist al trupei Dance Trauma, vinde "mărţişoare etno". "Sunt placate cu argint şi au pietre semipreţioase. Cele mai multe pot fi folosite şi ca broşe sau medalioane", a precizat tânărul. La taraba Inei Henţ mărţişoarele sunt vândute alături de scrisorele caligrafiate cu mesaje de dragoste ori urări politicoase de 1 Martie. "Am lucrat pentru ele alături de soţul meu. Mesajele sunt atât pentru cei care nu se simt în stare să îşi pună sentimentele pe hârtie, cât şi ca să explic simbolistica desenelor", a spus clujeanca. Cei doi au pregătit pentru târg peste 1.200 de produse.

 

 

Comenteaza