Master online la USAMV

Master online la USAMV
Pentru prima dată în România, clujenii care au urmat forme de învăţământ superior agricol vor putea face cursuri de master exclusive online, cu ajutorul mijloacelor tehnologice moderne.
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj şi-a anunţat ieri participarea la proiectul “Reţea de colaborare universitară online în scopul dezvoltării capacităţii de a furniza competenţe şi competitivitate pe piaţa muncii”. Patru grupe de masterat îşi vor urma, astfel, studiile exlusiv online, timp de doi ani, începând cu anul universitar 2011-2012. Se vor utiliza tehnologii avansate de transmisiune pe internet, inclusiv webcam şi mijloace de comunicare interactivă. Beneficiari vor fi 600 de absolvenţi de la USAMV Cluj şi de la instituţiile de învăţământ superior agricol din Iaşi, Timişoara şi Bucureşti. Se vor instrui în acest sens aproximativ 100 de cadre didactice din cele 4 instituţii partenere. Cursurile sunt gratuite pe durata de 2 ani a proiectului. Examenele se vor ţine, în mod clasic, la sediul universităţii.

“Piaţa muncii în domeniul agricol nu este una foarte stabilă, este o piaţă în formare. Se încearcă găsirea unei stabilităţi în această piaţă şi de aceea universităţile sunt obligate în momentul de faţă să introducă în masterele pe care le organizează acele competenţe ale pieţei”, a explicat Liviu Mărghitaş, preşedintele USAMV Cluj. Universitarii din domeniul agricol au senzaţia, potrivit lui Mărghitaş, că “aleargă pe o linie paralelă uneori cu cerinţele Ministerului Agriculturii”, drept pentru care se urmăreşte ca studiile din cadrul proiectului să nu se mai dezvolte doar după standarde academice, ci şi după cele impuse de piaţa muncii. “Înainte să ne angajăm în acest proiect am făcut o analiză a Regiunii de Nord-Vest a ţării şi am observat, pe lângă punctul forte creat de activitatea USAMV Cluj în domeniu, un punct slab care este reprezentat de faptul că un număr relativ mic de absolvenţi de master au reuşit să se integreze pe piaţa muncii”, a adăugat Roxana Vidican, cadru didactic din instituţia clujeană.

Valoarea totală a proiectului este de 8.869.868 lei, el fiind cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Din aceasta sumă, 8.600.000 este contribuţia Uniunii Europene şi a guvernului, urmând ca restul banilor să fie asiguraţi de universităţile implicate. USAMV Cluj va aloca în acest scop 14.777 lei. “La finele proiectului, toate cele patru universităţi vor fi capabile să continue cu această formă de învăţământ. Sunt aşteptaţi să se înscrie absolvenţii facultăţilor de profil, mai ales cei care lucrează şi nu au timp să urmeze cursuri la zi, dar şi alte categorii cum ar fi primarii de comune. Ei ar putea învăţa lucruri utile cum ar fi comunicarea, să îşi dezvolte spiritul antreprenorial ori să acceseze fonduri europene”, a conchis Mărghitaş.

Comenteaza