Masteranzi la buget de la UTCN, obligaţi să plătească taxă

Masteranzi la buget de la UTCN, obligaţi să plătească taxă
Aproximativ o sută de masteranzi care începeau anul II de studii la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) s-au pomenit că sunt obligaţi să plătească taxă de şcolarizare, deşi urmau facultatea la buget.
UTCN s-a confruntat la începutul acestui an universitar cu o problemă neprevăzută, generată de trecerea la sistemul Bologna, dar şi de lipsa de informare. Situaţia a fost semnalată de un cititor ZIUA de CLUJ, masterand al UTCN. “Ţeapă mai mare nu s-a mai pomenit! Te admit la taxă, te lasă să faci un an, după care, încălcând legea, te forţează să plăteşti al 2-lea an de master sau dacă nu, să fii sănătos! Toate acestea în condiţiile în care nici o generaţie nu a mai păţit aşa ceva; şi e vorba de câteva zeci de milioane şi de câteva sute de masteranzi”, susţine studentul. Problema a creat nemulţumiri în rândul celor implicaţi încă de la începutul anului universitar şi a fost adusă la cunoştinţa conducerii instituţiei de către reprezentanţii studenţilor, după cum a precizat Cătălin Popa, purtătorul de cuvânt al UTCN.

“Este vorba de masteranzii care au urmat cursurile la licenţă în varianta veche, de 5 ani, care au început facultatea înaintea adoptării normelor de la Bologna”, a explicat Popa. Cei afectaţi, în număr de aproximativ 100, ar fi trebuit să se încrie la o altă formă de învăţământ, repectiv la studii aprofundate (care durează un singur an), pentru a rămâne la buget. “Doar cei care fac 4 ani de studii la nivel de licenţă au dreptul de a urma în regim fără taxă cei doi ani de master şi ar fi trebuit să ştie asta”, a declarat oficialul universităţii. “Este vorba de textul legii, au intrat în vigoare prevederi legislative care ne obligă să le solicităm masteranzilor care au făcut 5 ani de facultate taxă pentru cel de-al doilea an de masterat. Nu se poate vorbi de vreo ingerinţă a UTCN în acest sens”, a explicat Cătălin Popa.

Senatul universităţii a analizat situaţia masteranzilor în cauză şi a adoptat ca soluţie posibilitatea de reducere a taxei pentru un an de master (în valoare de 3.300 de lei) la jumătate din sumă pentru cei care vor depune o cerere.

Comenteaza