Masteranzi şi doctoranzi clujeni se înghesuie la joburi în armată

Masteranzi şi doctoranzi clujeni se înghesuie la joburi în armată
Sute de oameni s-au înghesuit la standul Centrului Militar Zonal Cluj din cadrul Târgului de Cariere de la Iulius Mall în căutare de locuri de muncă pentru funcţia de militar voluntar.
Posturile sunt blocate în prezent, iar cerinţa de educaţie pentru candidaţi este doar absolvirea a 10 clase. Cu toate acestea, mai bine de 300 de persoane s-au prezentat la standul centrului în cele două zile ale evenimentului. “Cei mai mulţi s-au interesat de locurile de muncă pe care le-ar putea accesa în cadrul armatei. Au fost oameni care au absolvit o facultate, mulţi chiar cu masterate sau doctorate”, a precizat Călin Suciu, subofiţer de stat major în cadrul Biroului de Informare-Recrutare al instituţiei. Clujenii dornici de a face carieră în armată au absolvit facultăţi în domenii precum sportul, ştiinţele economice, dreptul, politehnica, dar şi în domenii umane cum ar fi sociologia sau istoria. “Nu este necesară atâta pregătire, pentru funcţia de militar voluntar se cer doar 10 clase. Nouă ne convine să avem oameni pregătiţi, însă ceea ce le oferim nu e tocmai pe măsura educaţiei lor”, a apreciat Suciu.

Prezenţa instituţiei la Târgul de Cariere de la Iulius Mall a avut ca scop promovarea în vederea înscrierii tinerilor la şcolile militare, mai puţin pentru locuri de muncă, pentru că în prezent posturile sunt blocate. “Există, totuşi, posibilitatea să se deblocheze un anumit număr de posturi, cum s-a întâmplat în urmă cu cîteva luni când au fost disponibile 40 de locuri, pentru că unii avansează în posturi, alţii se pensionează şi locurile eliberate trebuie completate” a explicat oficialul Centrului Militar Zonal Cluj.

“Mi se pare atractiv să ai un job în armată pentru că este destul de bine plătit şi stabil”, a declarat Emil P., unul dintre cei care s-au interesat de oferta militarilor clujeni. Mai multe şanse de a primi un loc de muncă în domeniu ar avea cei care urmează cursurile liceelor, ale şcolilor postliceale sau ale facultăţilor militare, însă pentru aceştia interesul nu este atât de mare. “Pe cei care au absolvit deja o facultate nu îi mai încântă să mai facă încă o şcoală. Cursurile sunt gratuite, nu se plăteşte nici o taxă. Singura condiţie este semnarea unui contract în care semnatarul se obligă să lucreze în armată în următorii opt ani. Cei care renunţă sunt obligaţi să plătească anumite taxe înapoi”, a precizat subofiţerul Călin Suciu.


Comenteaza