Matematica din spatele muzicii

Matematica din spatele muzicii
Un student de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare a Universităţii Tehnice, pasionat de muzică, a câştigat marele premiu al unui concurs finanţat de corporaţia americană Intel.

Constantin Cheptea, un student de 22 ani de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), a câştigat un premiu Intel Science and Technology cu proiectul "Matematica din spatele calculatorului", în cadrul finalei naţionale a competiţiei FameLab. Acesta a demonstrat pe înţelesul publicului larg cum se poate crea muzică prin intermediul matematicii şi al calculatorului.

"În 2009 am mai participat la o ediţie a acestui concurs. M-am înscris în în ultima zi, iar noaptea mi-am făcut prezentarea. Iniţial, nu prea aveam idei pentru prezentarea pe care trebuia să o fac a doua zi. Nu vroiam să prezint o componentă ascunsă a calculatorului, ci mi-am dorit să fie un lucru cu care omul intră în contact zi de zi. Pentru că ascultam muzică, am decis să îmi fac proiectul despre felul cum apare formatul mp3", a explicat Constantin Cheptea, originar din Republica Moldova.

El a explicat că pentru crearea mp3-urilor se foloseşte o unealtă matematică - seria Fourier - care există de mai bine de 200 de ani. "Nu a fost greu să realizez proiectul. Îmi place să fac prezentări, mai greu a fost să selectez informaţia pe care să o prezint", a explicat tânărul. În cadrul competiţiei, care a fost transmisă de televiziunea naţională, a trebuit să îşi expună proiectul.

"Ideea concursului este să se găsească comunicatori de ştiinţă. Organizatorii spun că şi oamenii de ştiinţă pot fi vedete", a declarat Cheptea. După selecţia regională, a participat la o instruire la Sinaia, unde a învăţat să vorbească pe scenă şi să structureze o prezentare. El a povestit şi care sunt planurile sale cu banii pe care i-a câştigat în cadrul competiţiei, 1.000 de dolari. "Mi-am cumpărat un dispozitiv programabil pentru facultate, cu ajutorul căruia pot să implementez un procesor sau jocuri. Tot din aceşti bani vreau să îmi cumpăr rechizite pentru facultate", a explicat tânărul. Pe lângă faptul că este un iubitor al tehnologiei, acesta e şi amator de teatru. "În clasa a X-a am participat la un festival de film din Amsterdam şi am fost nominalizat. Am participat la acea competiţie cu un film de un minut despre migrare, iar anul trecut am făcut parte din trupa de teatru Imago de la Casa de Cultură a Studenţilor, cu care am fost la Festivalul Eugen Ionescu din Bucureşti", a spus Cheptea.

El crede că "teatrul şi tehnologia se îmbină formidabil. Teatrul ajută foarte mult la exprimarea ştiinţei". Concursul FameLab se adresează pasionaţilor de ştiinţă cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, fiind organizat de British Council România. Fiecare concurent prezintă un subiect din domeniul ştiinţelor naturii, matematicii sau tehnologiei, pe care şi-l alege singur, în maximum trei minute. Cea mai mare competiţie pentru tineri din lume, susţinută de Intel, este International Science and Engineering Fair, la care România participă de trei ediţii. Intel Corporation (SUA) este cea mai mare companie de semiconductoare din lume,cu 83.900 de angajaţi, şi a inventat seria de procesoare x86, găsite în multe calculatoare personale de tip PC. Cifra sa de afaceri pe 2010 a fost de 43,6 miliarde de dolari, cu un profit net de 11,7 miliarde de dolari.

Proiect cu ţânţari

Premiul cel mare al competiţiei FameLab, în valoare de 1.000 de euro, a fost câştigat de studenta Flavia Bianca Cristian, de la Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj, cu proiectul "Tânţarii ştiu să ne citească". Tânăra a participat la finala concursului care a avut loc în Anglia, pe 11 iunie.

 

 

Comenteaza