Medicii clujeni emit reţete electronice peste două săptămâni
- Scris de Cristina Pirvu
- 18 Iun 2012, 23:25
- Eveniment
- Ascultă știrea

Doctorii cred că măsura implementării reţetelor electronice este una bună, însă medicii de familie din mediul rural se tem că nu vor putea realiza şi trimite reţetele electronice în timp real către farmacii din cauza problemelor pe care le întâmpină cu internetul. Totodată, medicii au nelămuriri privind tipul de imprimante pe care trebuie să le deţină atunci când vor lista reţetele care vor conţine un cod de bare. Pe de altă parte, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj sunt convinşi că reţeta electronică nu le va îngreuna medicilor de familie munca şi dau asigurări că nu vor exista probleme, având în vedere că aceştia vor putea emite şi prescripţii obişnuite.
"Implementarea prescripţiei electronice va debuta cu 1 iulie, iar până la sfârşitul anului în curs va fi o perioadă de acomodare cu noua formă de prescriere, timp în care prescrierea «clasică», pe hârtie autocopiantă va coexista cu cea pur electronică - varianta «online»; mai exact, dacă medicul prescriptor este «online», atunci va prescrie electronic, iar dacă, din diferite motive (întreruperea curentului electric la cabinet, prescriere la domiciliul pacientului), în momentul prescrierii medicul nu are conexiune la internet, atunci va folosi formularul «clasic» autocopiant, în trei exemplare, respectând normele în vigoare", le-au transmis reprezentanţii CJAS Cluj medicilor de familie. Ei susţin că medicii nu au nevoie de aparatură specială pentru prescripţia electronică.
"Prescrierea se va face ca şi până acum, pe calculator, printarea va necesita o imprimantă (minim jet de cerneală, optim şi mai eficientă ca viteză şi cost - laser), iar transmiterea «online» presupune o conexiune internet (de tip cablu sau aerian, mobil); citirea codului de bare se va face la farmacii cu un cititor 2d compatibil cu softul utilizat în farmacii", au explicat reprezentanţii CJAS Cluj. Medicii şi farmaciştii urmează să fie instruiţi cu privire la reţetele electronice. "Timp de două săptămâni urmează să se instruiască toţi medicii şi farmaciştii implicaţi, urmează să stabilim calendarul instruirilor. În paralel, va avea loc testarea dotărilor, astfel încât implementarea prescripţiilor electronice să înceapă de la 1 iulie. Vom încerca să rezolvăm toate problemele, iar dacă acest lucru nu se poate, le vom transmite la nivel naţional", a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CJAS Cluj. Practic, cu ajutorul reţetelor electronice, pacienţii vor putea merge cu buletinul la farmacii să îşi ridice medicamentele.
Medicul de familie Mariana Lupou din Beliş crede că apariţia reţetei electronice o va ajuta în viitor să scape de costul tipizatelor pentru prescripţii. "Am imprimantă, însă internetul îmi pică foarte des. Asta este singura problemă cu care mă confrunt. Reţetele erau introduse oricum în calculator, iar reţeta electronică mă va scuti de plata formularelor tipizate în viitor", a explicat Lupou. Medicul Cosmina Boitoş-Mureşan din Mărişel aşteaptă instruirile CJAS-ului ca să îşi dea seama exact care sunt cerinţele cu privire la reţeta electronică. "Nu ştiu ce presupune deocamdată. O să fie mai uşor la farmacii pentru că pacienţii nu vor mai aştepta mult, la mine cred că timpul de consultaţie şi de scriere a reţetei va rămâne acelaşi. S-ar putea să fie probleme în zonele cu semnal slab la internet. Eu am un stick de internet care nu întotdeauna merge bine, dar asta e. Trebuie să ne adaptăm", a explicat Boitoş-Mureşan. Ea susţine că iniţial i-a fost greu să raporteze reţetele, lucru pe care acum îl face cu uşurinţă. "Acum ne-am obişnuit. Oricum, în cazul în care ne cade netul, vom putea da reţete obişnuite", a spus medicul.