Medicii de la Institutul Inimii sunt obligaţi să salveze vieţi cu aparate defecte

Medicii de la Institutul Inimii sunt obligaţi să salveze vieţi cu aparate defecte
Unitatea medicală are neapărată nevoie de 120.000 de euro pentru a repara o piesă a unui angiograf care ajută ajută la salvarea a peste 4.000 de persoane anual.

Medicii de la Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu (IINS) Cluj sunt disperaţi. Încă din luna septembrie au anunţat Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) că au nevoie de 120.000 de euro pentru a schimba o piesă defectă a unui aparat absolut necesar în cazul intervenţiilor pentru bolnavii de inimă. Contactaţi de ZIUA de CLUJ, reprezentanţii MSP susţin că au fost deblocate fonduri pentru achiţionarea aparatului.

Suma de 120.000 de euro este una infimă comparativ cu numărul bolnavilor care beneficiază anual de ajutorul angiografului, un aparat care costă două milioane de euro, şi fără de care multe dintre persoanele care suferă infarcturi ar muri, a anunţat Radu Căpâlneanu, directorul medical al instituţiei. „E o problemă vitală pentru că angiograful e un aparat esenţial pentru intervenţiile cardiologice în urgenţă, în principal în infarct, dar nu numai în acest tip de cazuri, ci şi la bolnavii cronici. Avem în jur de 3.500-4.000 de bolnavi care au intervenţii cu acest aparat. Dintre aceşti bolnavi, în jur de 700-800 sunt cazuri de infarct", a declarat Radu Căpâlneanu. Angiograful are nevoie să îi fie schimbat tubul Röntgen fără de care nu poate funcţiona.

„Avem o problemă tehnică la acest aparat pentru că avem nevoie de o piesă de schimb esenţială. Ne luptăm cu miniştrii începând din septembrie anul trecut cu Czeke, Ritli şi acum cu Cepoi, chiar şi cu doctorul Arafat la care am făcut repetate demersuri şi nu primim finanţare. Noi suntem subordonaţi direct ministerului şi acesta are obligaţia de a rezolva problemele tehnice. Finanţarea pentru aparatură de înaltă performanţă intră în subordonarea MSP, noi nu avem bani ca să cumpărăm o piesă care costă în jur de 120.000 de euro", a explicat Căpâlneanu. Preţul unui angiograf este aproximativ două milioane de euro, iar IINS are două astfel de aparate.

„La Institutul Inimii sunt două angiografe: unul care nu mai funcţionează de un an şi care are o vechime de peste 20 de ani şi un altul care funcţionează cu această piesă defectă. Aparatul costă două milioane de euro. E o sumă chiar mică cea de care avem nevoie spre deosebire de ceea ce văd la televizor cu investiţii care se fac în alte părţi. Luna septembrie a anului trecut era momentul de schimbare a acestei piese, care poate cădea în orice clipă. Practic, lucrăm cu un aparat care nu ar mai avea voie să funcţioneze", a precizat directorul medical al Institutului Inimii.

Reporterii ZIUA de CLUJ au discutat cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cu privire la situaţia IINS, iar răspunsul acestora a fost unul scurt. „În aceasta săptămână, Ministerul Sănătăţii, a aprobat pentru Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu din Cluj-Napoca prevederile bugetare pentru achiziţionarea unui tub raze X angiograf", a transmis conducerea MSP.

 

Comenteaza