Video Medicul de pe ambulanța răsturnată: „Am reușit să ieșim pe un geam lateral”

Medicul de pe ambulanța răsturnată: „Am reușit să ieșim pe un geam lateral”
Ciocnirea violentă din Piața Avram Iancu s-a soldat cu șase răniți, dintre care unul grav

Doctorul de pe ambulanța care s-a răsturnat în centrul Clujului, Mariana Baciu, susține că taximetrul care a acroșat autosanitara venea în viteză mare dinspre Piața Cipariu. Accidentul s-a soldat cu șase răniți, iar acum Dejul și Gherla nu mai au ambulanță pentru urgențe majore.

Un echipaj cu medic al Ambulanței Dej s-a răsturnat în centrul municipiului Cluj-Napoca după ce a fost lovit din lateral de un taximetru. Deși autoturismul a pătruns pe culoarea verde în intersecție, nu a acordat prioritate echipajului medical care avea o urgență și era în funcțiune semnalele acustice și luminoase.

Ambulanța transporta o bătrână de la Cluj-Napoca la Gherla, care, după ce a fost stabilizată în Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) nr. 1, urma să rămână internată la Spitalul Municipal Gherla. În urmă accidentului, autosanitara a fost grav avariată, iar municipiile Dej și Gherla au rămas fără o ambulanță de tip C, dotată cu echipamente pentru urgențe majore.

Doctorul Mariana Baciu, coordonatorul Substației de Ambulanță de Dej, care făcea parte din echipajul implicat în accident, a relatat cum s-a întâmplat totul și clipele teribile prin care au trecut cu toții, conform Dejeanul.

Era aproape de miezul nopții, atunci când singurul echipaj de ambulanță cu medic din zona Dej – Gherla a fost solicitat să transporte un pacient de la Spitalul din Gherla la Cluj-Napoca. După ce a predat pacientul în UPU, echipajul a primit o altă solicitare: să transporte spre spitalul din Gherla o bătrână aflată în stare gravă, dar care după ce a fost stabilizată urma să fie internată acolo.

Imediat după ce a pornit din UPU, echipajul medical format din medic, asistent, șofer – ambulațier și-a pus în funcțiune semnalele acustice și luminoase. Aceștia au apucat să meargă 1 km, când într-o intersecție au fost loviți din lateral de un taximetru care, spun cei de pe ambulanță, circula cu viteză extrem de mare.

Ambulanța a pătruns în intersecție pe culoarea roșie a semaforului, iar taximetrul pe verde, însă, la acea oră, semnalele de avertizare ale ambulanței puteau fi văzute și auzite de la mare distanță. Mai ales că autosanitara respectivă nu este dotată cu semnale acustice de noapte, care ar suna mai încet, ci doar cu semnale de zi, care emit un sunet mult mai puternic.

Ambulanța a fost lovită în partea din față dreapta, aproape de locul medicului. Toți cei din autosanitară aveau centurile de siguranță puse, iar pacienta era prinsă de targă cu centuri. Medicul și șoferul, care ocupau locurile din față, au reușit cu greu să își decupleze centurile și să iasă din mașină printr-un geam lateral, iar mai apoi au mers în spate pentru a ajuta asistenta și pacienta să iasă.

Femeia aflată pe targă însă nu a putut fi scoasă, deoarece în urma șocului centurile tărgii s-au blocat, astfel că a fost eliberată de cei de la descarcerare. Imediat echipajul medical și-a alertat colegii, iar în scurt timp la față locului a fost o adevărată desfășurare de forțe, care i-a impresionat până și pe medicii de pe ambulanță, obișnuiți cu situațiile de urgență.

În starea cea mai gravă se află o tânără de 19 ani, pasageră în taximetru, care a fost supusă unei intervenții chirurgicale în timpul nopții, însă medicii spun că starea acesteia este bună în momentul de față.

Nu este pentru prima data când o ambulanță de la Dej este implicată în accident în timpul misiunii. În 2014, o asistentă medicală nu a mai putut profesa în teren niciodată, rămânând cu grave probleme locomotorii.

În timp ce se deplasa cu ambulanța spre un pacient, în localitatea Cășeiu, șoferul unei autoutilitare a pătruns pe contrasens și a izbit în plin autosanitara. Ambulanțierul și asistenta au rămas încarcerați, fiind extrași cu mare dificultate din mașină de către colegii lor.

Comenteaza