News alert Mega-rețea internațională de traficanți de droguri, destructurată de DIICOT! Percheziții în Cluj-Napoca și Dej

Mega-rețea internațională de traficanți de droguri, destructurată de DIICOT! Percheziții în Cluj-Napoca și Dej
| Foto: IPJ Cluj - arhiva

O mega-rețea de trafic de droguri a fost destructurată de DIICOT. Au fost arestate 18 persoane, iar polițiștii au descoperit un laborator de droguri şi două plantaţii de canabis.

O gruparea care ar fi importat din China în Olanda, prin România, sub acoperirea unor importuri de mărfuri legale, precursori şi pre-precursori de droguri de mare risc (Ecstasy şi amfetamină) a fost destructurată în urma cooperării dintre poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate români, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., cu autorităţile din Olanda, Belgia şi Germania, sub egida Europol. Au fost arestate 18 persoane şi a fost descoperit un laborator de droguri şi două plantaţii de canabis.

"În luna septembrie 2018, poliţiştii Serviciului Antidrog din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea unui procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au deschis o investigaţie cu privire la o grupare infracţională ce ar fi importat din China, sub acoperirea unor importuri de mărfuri legale, cantităţi de ordinul tonelor de precursori şi pre-precursori de droguri de mare risc (Ecstasy şi amfetamină), care erau ulterior transportate în Germania şi Olanda în scopul producerii droguri", se arată într-un comuniat remis presei. 

Din cercetări a reieşit că, în cursul lunii aprilie 2018, gruparea ar fi importat 600 de kilograme de APAAN (precursor de amfetamină), ce ar fi fost transportată în Olanda, fiind depistată ulterior de autorităţile vamale din această ţară.  În perioada septembrie 2018 - ianuarie 2019, poliţiştii D.C.C.O. - Serviciul Antidrog au efectuat investigaţii, împreună cu inspectorii vamali din cadrul Biroului Vamal Otopeni Călători, cu privire la mai multe importuri efectuate de gruparea infracţională. Astfel, au fost descoperite mai multe importuri de precursori de droguri de mare risc şi de pre-precursori de droguri de mare risc, respectiv aproximativ 900 de kilograme de precursori (APAAN), precum şi aproximativ 3.140 de kilograme de pre-precursori. De asemenea, gruparea ar fi importat din China, prin România, elemente şi vase necesare în producţia de droguri sintetice. În vederea strângerii probatoriului, poliţiştii au desfăşurat activităţi de cooperare poliţienească internaţională prin intermed iul Europol.

Concomitent, în perioada 19 decembrie 2018 - 5 ianuarie 2019, a fost efectuată o acţiune de prindere în flagrant delict a unui transport de precursori de droguri categoria I. Aceştia ar fi fost importaţi de această grupare infracţională, pe ruta România-Ungaria-Austria-Germania, destinaţia finală fiind Olanda. Astfel, autorităţile din Germania au arestat 2 bărbaţi de cetăţenie olandeză, iar autorităţile din Olanda au arestat un cetăţean român, unul dintre coordonatorii grupării din România.

"La data de 10 ianuarie 2019, în România, au fost efectuate 9 percheziţii domiciliare la sediile firmelor implicate în activitatea infracţională, precum şi la locuinţele membrilor grupării, pe raza municipiilor Dej şi Cluj-Napoca, iar 5 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, pentru a fi audiate în cauză", se mai arată în documentul citat. 

După aceste activităţi, poliţiştii români au continuat, prin intermediul Europol şi prin întâlniri operative, schimbul de informaţii cu autorităţile de aplicare a legii din Germania şi Belgia. Ulterior, la data de 18 iunie 2019, autorităţile de aplicare a legii din Belgia au organizat o amplă acţiune desfăşurată pe teritoriul Belgiei, Olandei şi Germaniei, în cadrul căreia au fost efectuate 24 de descinderi, au fost descoperite un laborator de droguri şi două plantaţii de canabis, 14 persoane au fost arestate în Belgia şi o alta în Germania.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza