“Meniul Păcii” la Cluj, direct din Israel

“Meniul Păcii” la Cluj, direct din Israel
Un mesaj pacifist pentru aplanarea conflictelor din zona Orientului Mijlociu va fi lansat de la Cluj în acest weekend prin intermediul unor bucate speciale gătite de bucătari israelieni, români şi maghiari.
O echipă compusă din nouă bucătari evrei, unii cetăţeni ai statului Israel şi alţii pe cale să devină, va prepara la Cluj “Meniul Păcii”, în cadrul Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber Cupa Polus Center 2010. Evenimentul va avea loc vineri, 10 septembrie, în parcarea centrului comercial şi va mai avea ca protagonişti pasionaţi de gastronomie români şi maghiari din zona Clujului. “Va fi un meniu specific mediteraneean care va avea şi ceva românesc. Este felul în care oaspeţii noştri îşi vor exprima dorinţa de pace în ţara lor. Mâncarea va fi preparată într-o tavă de 6 metri pătraţi”, a precizat Iulia Drăguţ, preşedinta Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ (ACEEA), organizatoare a evenimentului. Ziua de vineri va fi dedicată preparatelor culinare reci şi se va încheia cu un concert al celor de la Şuie Paparude.

Programul de sâmbătă al campionatului va începe cu un specacol pentru copii susţinut de două actriţe de la Teatrul Naţional pentru Copii “Ion Creangă” din Bucureşti. Cei mici vor fi invitaţi apoi să creeze figurine din fructe şi legume, să se fotografieze şi să îşi picteze feţele. Între timp, va începe competiţia de gătit în aer liber, cu secţiunile ceaun, plită, grătar şi creaţie. La cea din urmă categorie intră şi metode mai neconvenţionale de gătit, cum ar fi în lut, pe jar sau la proţap. “În ambele zile vom avea şi un juriu pentru somelieri, specialişti care vor aprecia în ce măsură vinurile se potrivesc cu mâncărurile servite. Ţinem la această secţiune pentru că la noi există carenţe mari în unităţile de servire”, a apreciat Radu Zărnescu, coordonatorul proiectului. Seara se va încheia cu un recital al maestrului Dumitru Fărcaş.

Cele mai spectaculoase momente ale evenimentului sunt însă programate pentru duminică. Este ziua în care va fi omologat primul record mondial în gastronomie stabilit la Cluj-Napoca: 210 pui prăjiţi într-o singură tigaie. Operaţiunea va fi realizată de 20 de bucătari, conduşi de Kiss Budai Tibor. “Nu sunt bucătar, sunt doar un mare gurmand care se şi pricepe un pic la mâncare. Sunt român, suedez şi maghiar, câte puţin din toate”, s-a descris eroul momentului la care vor lua parte membri ai Guiness Book, care vor veni la Cluj tocmai din California. Puii vor fi împărţiţi în 4, rezultând astfel 840 de bucăţi care vor fi prăjite într-o tigaie de 15 metri pătraţi, încălzită de 25 de arzătoare. Publicul va primi gratuit aceste porţii, alături de un sos preparat în cantitatea enormă de 80 de litri.


Comenteaza