"Merci, monsieur". GEST SUPERB al unui clujean, la mii de kilometri de casă

Până mai există astfel de oameni şi astfel de gesturi, mai poate exista speranţă.

Un clujean, om de afaceri, director de şcoală de arte marţiale şi scriitor, în timpul liber, a fost protagonistul unui gest superb. Mihai Şerban a mărturisit miercuri, în emisiunea „1 la 1", de la Realitatea FM Cluj, că a înfiat o fetiţă de 12 ani din Madagascar, deşi a văzut-o o singură dată în viaţă. „Nu am înfiat-o cu acte, dar am decis să mă ocup de susţinerea ei financiară. Trimit familiei lunar o sumă de bani", a explicat Şerban.

Totul a pornit de la excursia în Madagascar pe care Şerban a făcut-o la începutul lunii mai. El a participat la un seminar de tai chi, o artă marţială chinezească. La Cluj, Mihai Şerban conduce şcoala Mingdao Tai Chi. Într-una dintre zile, omul de afaceri a vizitat împreună cu grupul în care se afla rezervaţia de baobabi Reniala, din sud-vestul insulei, loc unde mai mulţi copii vindeau turiştilor obiecte artizanale. Printre ei, şi Veronique. „Am remarcat-o pentru că era foarte sfioasă. Ceilalţi copii erau mai insistenţi, dar ea a stat mai retrasă. I-am făcut o fotografie şi i-am dat 5.000 de ariary, o sumă foarte mică. Pe drumul de întoarcere, ghidul ne-a explicat că acei copii sunt din satul Mangily şi că trăiesc în condiţii grele. Zona unde locuiesc este aridă, aproape un deşert. Părinţii se descurcă cu greu, în special din pescuit. Am fost impresionat şi am decis să dau o mână de ajutor. Ghidul m-a ajutat să dau de fetiţă, telefonic; aşa am aflat că se numeşte Veronique Barson. În seara acelei zile am vorbit la telefon, în limba franceză, cu ea şi cu tatăl ei, care au fost complet surprinşi de propunerea mea. Am aflat că tatăl este pescar, un om foarte evlavios, iar mama este vânzătoare. Veronique este elevă în clasa a cincea. N-am să uit că mi-a spus, cu emoţie în glas, „Merci, monsieur". Când m-am întors acasă, am trimis primii bani", a povestit Mihai Şerban.

El recunoaşte că suma pe care o trimite nu este mare pentru România, dar semnificativă pentru Madagascar: 150.000 de ariary. Practic, veniturile familiei se dublează cu aceşti bani. „Pentru ei, asta înseamnă ieşirea din sărăcie. I-am spus tatălui că vreau ca fetiţa să aibă de mâncare şi tot ce este necesar pentru şcoală. Nu am pus însă nicio interdicţie. Banii pot fi cheltuiţi de familie după bunul plac", a explicat omul de afaceri clujean.

---

DECLARAŢIE
„În zona unde locuieşte familia Barson, veniturile sunt foarte mici. Puţini îşi permit să ţină capre, deşi acestea costă doar 50 de euro, sau vaci, care valorează cam 150 de euro fiecare. Mi-a trecut prin minte să cumpăr pentru familie două vaci, poate astfel se vor descurca mai bine"
Mihai Şerban, om de afaceri

---

Mihai Şerban i-a trimis de curând o scrisoare fetiţei. „I-am scris 5 pagini în care mă prezint. Am ataşat fotografii cu soţia mea, cu casa în care locuiesc, cu Clujul, i-am spus cu ce mă ocup. Este foarte greu să te apropii de oameni necunoscuţi, dintr-o altă cultură, fără să trezeşti suspiciuni. Am vrut doar să ajut şi mă simt norocos că am putut face acest gest. Nu m-am gândit ce se va întâmpla în viitor. Poate voi mai ajunge cândva să vizitez această insulă extraordinară", a mai spus clujean.

Mihai Şerban este din 2014 colaborator ZIUA de CLUJ. Domnia sa scrie săptămânal editoriale în ziarul nostru, pe care le-a grupat de curând într-o carte, denumită „Vorbitor pentru Pământ".

---

DECLARAŢIE
„Mi-au plăcut oamenii din Madagascar. Sunt săraci, dar demni. La intrarea într-un obiectiv turistic, am refuzat brăţările pe care mi le oferea o femeie, iar după aceea ea mi-a cerut bani să le cumpere copiilor pixuri pentru şcoală. I-am dat 10.000 de ariary. Când am terminat de vizitat obiectivul, femeia mă aştepta să îmi arate că a cumpărat pixurile"
Mihai Şerban, om de afaceri

 

Comenteaza