Mii de moți și turiști sunt așteptați la Mărișel pentru sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului

Mii de moți și turiști sunt așteptați la Mărișel pentru sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului
| Foto: arhiva

Ce-a de-a 68-a ediție a sărbătorii tradiționale de la Crucea Iancului va avea loc duminică, 9 iulie 2023, în comuna Mărișel.

Organizată de Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, împreună cu Primăria și Consiliul Local al comunei Mărișel, cea mai mare manifestare de acest gen din judeţul Cluj adună an de an mii de persoane, moți și turiști din țară și străinătate.

Sărbătoare se desfăşoară de peste 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu şi a moţilor din timpul Revoluţiei de la 1848.

Activitățile vor debuta la ora 12:00, când va fi săvârșită o slujbă de pomenire la monumentul „Crucea Iancului” din zona Fântânele, urmată de depuneri de coroane și jerbe de flori, dar și de discursurile oficialităților locale și județene. Apoi, de la ora 13:00, pe platoul de la Crucea Iancului, miile de moți dar și alți iubitori de cântec și tradiții vor asista la un spectacol folcloric, susţinut de artişti şi ansambluri folclorice de renume.

Vor evolua: Veta Biriș, Cornel Borza, Adrian Neamțu – taragot, Alina Pinca, Mihai Mariș – taragot, Nicolae Turcu, Ionuț Candrea și Ioana Petran, Alexandru Potra, Florina Trif, Lucia Potra, Dana Purcel, Anicuța Roșu, Livia-Maria Hetea-Danciu, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, conducerea muzicală prof. dr. Ovidiu Barteș. Totodată, în scenă vor prezenta cântece și jocuri tradiționale: Nicolae, Mihai și Emanuel Badiu, Taragotiștii din Mărișel, Ana Maria Mariș, Ioana Marc, Diana și Denisa Todea, Daria Alexandra Mariș, Mihaela Iulia Abrudan, Patricia Popa, Lavinia Danciu, Denisa Giurgiu, Andra Mariș, Delia Toderici, Adela Burcă, Dragoș Cîmpean, Andrada Mariș, Ștefan Suciu, Larisa Gurzău, alături de Ansamblul folcloric „Nepoții Iancului” – Mărișel, Grupul tradițional „Mărișana” –Mărișel, Ansamblul folcloric „Cununa Apusenilor” – Gilău, Ansamblul Folcloric ,,Șoimii Carpaților”- Florești și Ansamblul folcloric „Cununa Munților” din Măguri-Răcătău.

Crucea Iancului de la Mărișel a fost ridicată inițial din lemn, în anul 1924, pentru a marca aniversarea unui secol de la nașterea lui Avram Iancu (1824-1872). Ulterior, a fost înlocuită cu una din piatră. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial crucea a fost demontată, iar în 1944 locuitorii din Mărișel au ridicat o nouă troiță din piatră. În jurul acestei troiţe se adună moţii an de an, pentru a cinsti victoria înaintaşilor şi pe Avram Iancu.

Comenteaza