Militarii aduc Ştafeta Veteranilor la Cluj. Ce traseu urmează

Militarii aduc Ştafeta Veteranilor la Cluj. Ce traseu urmează
În 17 octombrie, un grup de militari pasionaţi de sport au pornit de la Bucureşti într-o cursă de alergare tip ştafetă prin ţară, cu destinaţia finală la Carei, acţiune dedicată Zilei Armatei Române. Joi şi vineri, traseul lor va trece prin Cluj.

Prin cursa intitulată "Ştafeta Veteranilor", militarii organizaţi voluntar în grupul Invictus România refac în mod simbolic etapele parcurse de Armata Română în campania de eliberare a teritoriului naţional din anul 1944.

Ştafeta este reprezentată de două drapele tricolore, pe care este brodat mesajul „Sacrificiul impune respect!", iar aceasta trebuie să ajungă la ceremonia dedicată aniversării Zilei Armatei din data de 25 octombrie, ce va avea loc la ansamblul monumental "Glorie Ostaşului Român" din Carei. În acest mod, se va marcha împlinirea a 70 de ani de la luptele pentru eliberarea Transilvaniei de Nord-Vest.

Pe itinerar, în diferite localităţi, liderii de ştafetă dau onorul la monumentele Eroilor Neamului, unde efectuează schimbul de ştafetă. Astfel, în 23 şi 24 octombrie, aleragarea de tip ştafetă este planificată să se defăşoare în zona judeţului Cluj.

Militarii sportivi vor ajunge joi în jurul orei 15:30 la mormântul lui Mihai Viteazul din Turda, unde va avea loc preluarea ştafetei de cazarma UM 01515 Turda, iar la 16:00 este programat un schimb acesteia la Monumentul Eroilor Feleacu. În continuare, la 18:30,  se va ajunge la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca, iar de la 19:00 cursa se va muta în oraş, pe traseul str. Avram Iancu - Piaţa Unirii - Bulevardul Dorobanţilor - str. Aurel Vlaicu - Calea Someşeni. La final, sportivii se vor opri la cazarma UM 01049 Someşeni.

Vineri, începând cu ora 08:15, cazarma UM 01049 Someşeni va prelua ştafeta, iar cursa va continua pe traseul Calea Someşeni - str. Aurel Vlaicu - Bulevardul 21 Decembrie 1989 - Piaţa Avram Iancu - Piaţa Ştefan cel Mare nr. 1-3, cu oprire în faţa comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina". De la 09:00 la 09:30 va avea loc o ceremonie, urmată de un schimb de ştafetă pe ruta Piaţa Avram Iancu - Bulevardul 21 Decembrie 1989 - str. Regele Ferdinand - str. Horea - Piaţa Gării - str. Corneliu Coposu - Calea Baciulu, îndreptându-se spre Zalău.

La grupul statuar din faţa sediului comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina" vor fi invitaţi reprezentanţi ai asociaţiei naţionale a veteranilor de război. De asemenea, la eveniment sunt aşteptaţi militari răniţi în teatrul de operaţii din Afganistan, alţi militari activi, pe oricine se alătură iniţiativei civice a celor din grupul Invictus România.

Scopul proiectului iniţiat de grupul Invictus România, alcătuit din aproximativ 50 de militari, este de conştientizare a societăţii civile asupra respectului şi preţuirii care se cuvin veteranilor, răniţilor, invalizilor şi urmaşilor celor decedaţi ca urmare a participării la acţiuni militare.

Comenteaza