“Militarul” clujean, primul spital acreditat în România
- Scris de Cristina Pirvu
- 01 Aug 2011, 23:43
- Eveniment
- Ascultă știrea

Unitatea medicală clujeană a îndeplinit peste 97% dintre cele 1.850 de criterii necesare pentru a deveni spital acreditat. Reprezentanţii Comisiei naţionale de acreditare a spitalelor (CONAS) susţin însă că în România există numeroase unităţi medicale care "nu merită să fie spitale".
"Nu cred că toate spitalele din România vor fi acreditate. Cred că în România sunt spitale care nu merită să fie spitale şi pentru care există mai multe variante: pot fi privatizate sau pot fi reorientate. Multe dintre aceste unităţi pot deveni monospitale (cu o singură specialitate - n. red.), iar altele pot deveni servicii speciale sau centre de sănătate", a declarat Dan Romulus Şerban, preşedintele CONAS. El a apreciat Spitalul Militar de Urgenţă Constantin Papilian (SMUCP), care a fost şi prima unitate medicală din ţară ce s-a înscris în procesul de acreditare.
"SMUCP este primul spital acreditat din România şi îndeplineşte 97,47% din standarde, fiind acreditat cu brio. E un lucru bun că e un spital al armatei. Are şi circuite extraordinare. Capacitatea de a avea multe secţii cu paturi puţine e un lucru lăudabil", a spus Şerban. El a adăugat că în România există prea multe spitale şi că pacienţii ar trebui trataţi mai mult în ambulatoriu. Preşedintele CONAS a explicat şi de ce instituţia nu a ajuns la proporţia de 100%.
"Nici în străinătate, nici în România un spital nu poate ajunge la procentul de 100%. Orice spital care îndeplineşte peste 85% din criterii este acreditat. Procentul de 2% poate înseamna că în spital existau nişte hârtii care nu erau rezolvate", a precizat Şerban. Spitalele vor fi evaluate de CONAS pe patru nivele. Astfel, unităţi care au îndeplinit peste 85% din criterii se consideră a fi acreditate. Spitalele care îndeplinesc între 75 şi 84,99% din condiţii au încredere ridicată, cele cu 45-74,88% prezintă încredere medie, iar cele care întrunesc mai puţin de 45% din criterii sunt neacreditate.
"Am fost impresionat de ceea ce se întâmplă la SMUCP. Aici nu exista un circuit separat pentru pacienţii septici şi cei aseptici, iar spitalul ar fi pierdut din punctaj. Peste noapte s-a închis secţia şi s-a făcut o uşă pentru pacienţii aseptici. A fost un lucru care m-a impresionat. Într-o noapte s-au făcut rampe pentru persoanele cu dizabilităţi", a mai spus preşedintele CONAS, care i-a înmânat colonelului doctor Camilio Coste, comandantul SMUCP, diploma de acreditare a unităţii medicale. "Unul dintre motivele pentru care nu am obţinut un procentaj de 100% a fost faptul că nu am avut un meniu separat sau la alegere pentru persoanele din diferite confesiuni religioase. Sper ca până la anul vom deveni spital clinic de urgenţă şi vom depune toate eforturile în acest sens", a spus Coste.
El a fost nemulţumit de clasificarea Ministerului Sănătăţii Publice pentru unitatea medicală pe care o conduce. "Anul viitor vom îndeplini toate criteriile pentru a fi clasificaţi pe competenţe la categoria a doua fără plan de conformare. În acest an am fost clasificaţi la categoria a treia cu plan de conformare, deşi am depus documente pentru a fi în categoria a doua în funcţie de competenţe", a spus Camilio Coste. "Colectivul a făcut eforturi colosale pentru a obţine această acreditare timp de un an şi opt luni", a precizat Coste.
Investiţii de peste 20 de milioane de lei la spitalul militar
Unitatea medicală a investit în ultimii trei ani mai mult de 20 de milioane de lei în dotarea şi infrastructura spitalului. "S-a finalizat o clădire cu şase etaje, coridor de legătură, centrală termică, staţie centralizată de oxigen şi staţie de fluide medicinale. Clădirea ambulatoriului de specialitate pe care am luat în proprietate este în proporţie de 90% finalizată", a declarat Camilio Coste, în luna iunie 2011. În plus, managerul instituţiei are în plan realizarea unui cămin studenţesc şi să încheie colaborări cu Universităţile de Medicină din Cluj şi Târgu-Mureş pentru a contribui la formarea profesională a tinerilor medici.