Ministerul britanic al Sănătăţii susţine că fenilbutazona presupune un risc scăzut pentru sănătate

"În ceea ce priveşte cantităţile de fenilbutazonă descoperite, o persoană ar trebui să consume zilnic între 500 şi 600 de hamburgeri conţinând 100 la sută carne de cal pentru a se apropia de doza zilnică limită pentru om", a declarat Sally Davis, responsabilă de probleme medicale la Ministerul Sănătăţii.
Ea a precizat într-un comunicat difuzat pe site-ul de Internet al ministerului că produsul "trece suficient de rapid prin sistem" şi că "este puţin probabil să se acumuleze în corp".
"Fenilbutazona, cunoscută sub numele de «bute»" în Marea Britanie, "este un medicament folosit în mod curent la cai. Acesta este prescris şi unor pacienţi care suferă de o formă gravă de artrită".
Acest profesor în medicină precizează totuşi că "la pacienţii care au luat fenilbutazonă ca medicament pot apărea efecte secundare grave, dar acestea sunt rare".
Totuşi, "este extrem de improbabil ca cineva care a mâncat carne de cal conţinând «bute» să fie victima unuia dintre aceste efecte secundare", apreciază ea.
Potrivit agenţiei britanice pentru securitate alimentară (FSA), aceste efecte secundare rare pot fi "anemie aplastică", ce se caracterizează printr-o diminuare anormală a numărului de globule roşii sănătoase din sânge.