Ministrul Culturii a inaugurat astăzi un parc artistic în judeţul Cluj. Vezi GALERIE FOTO

Ministrul Culturii a inaugurat astăzi un parc artistic în judeţul Cluj. Vezi GALERIE FOTO
Primul parc artistic care aduce la un loc o expoziţie de sculpuri din fân a fost inaugurat astăzi în localitatea clujeană Vlaha. Proiectul îi aparţine artistului vizual clujean Ernő Bartha şi este o oază de linişte şi inspiraţie, fiind situat la numai 20 de kilometri de aglomeraţia sufocantă din Cluj-Napoca.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a participat astăzi la inaugurarea parcului artistic în aer liber Arkhai din localitatea clujeană Vlaha. Parcul artistic inaugurat astăzi în judeţul Cluj se întinde pe un hectar, iar pe suprafaţa lui sunt amplasate sculpturi monumentale din fân. În prezent, parcul Arkhai funcţionează ca expoziţie permanentă de sculpturi şi club de film. Ani şi luni întregi de muncă i-au fost necesare artistului să ducă la bun sfârşit tot ceea ce şi-a propus.

"Eu sper să însemne mult pentru cultura clujeană. Dorește să devină un spațiu multicultural, multiartistic, care să permită și tinerilor artiști să aibă un spațiu. dorința noastră e să realiyăm un atelier unde să lucreze mai mulți studenți, o galerie contemporană. Toată ideea a venit de la dorința de a mă distanța de oraș, de a găsi în natură o intimitate" declară, Erno Bartha artistul care a realizat operele expuse.

Creaţiile artistului, dar şi locul în care sunt ele amplasate au şansa de a deveni un loc de referinţă pentru cultura vizuală clujeană.

"Este un loc minunat, dar orice loc poate deveni minunat daca există un om minunat și domnul Bartha este un artistit minunat și un om care, dincolo de artă, e preocupat și de ce se întâmplă în jurul lui, ce se întâmplă în societate și uite oferă un loc pentru iubitorii de artă, pentru artiștii tineri și sunt convins că va avea succes. Dacă am avea în fiecare regiune un artist cum este dl. Bartha, dacă am avea 30-40 de oameni artiști de rangul lui, cu astfel de inițiative, atunci lucrurile ar merge mult mai bine. Sunt foarte necesare astfel de locuri pentru dezvoltarea culturii din România",a spus Kelemen Hunor, ministrul culturii.

Zeci de persoane, iubitori ai artei şi simpli curioşi, au ales să viziteze parcul încă din prima zi de inaugurare oficială. Printre oaspeţii de seamă ai evenimentului s-a numărat şi Mircea Dinescu.

"Arta e eterna si ar trebui sa faca omul mai bun. Pur ;i simplu vin aici pentru c[ e un loc ie;it din comun, înfiinţat de un artist foarte original şi atâta vreme cât adună lume atât de diversă și de simpatica merită să vii în aceste locuri, ca noi nu știm să ne mai sărbătorim de fapt, este boala noastră națională", spune Mircea Dinescu.

Şi publicul larg a fost impresionat de această inedită locaţie pentru cultura românească. "Cunosc aceste lucr[ri destul de bine, le-am vizitat şi înainte de a se deschide oficial parcul și cred că este un loc deosebit si sunt niste statui şi niste lucrări inovative care merita văzute de cât mai multă lume", spune un iubitor al artei.

Inaugurarea oficială este un prim pas spre realizarea obiectivelor artistului în ceea ce priveşte viitorul parcului Arkhai: construirea unui atelier pentru artişti, construirea unei galerii de artă contemporană, amenajarea unei pensiuni pentru artişti, locuri pentru concerte şi spectacole, expoziţii şi târguri de artă plastică, programe pentru petrecerea timpului liber.

 

Comenteaza