Ministrul Internelor, învins în instanţă de angajaţi
- Scris de Nicoleta Nap
- 11 Ian 2012, 22:20
- Eveniment
- Ascultă știrea

"După amânarea şi anularea unor drepturi salariale, după concedii fără plată şi disponibilizări de poliţişti, după anularea unor drepturi ale organizaţiilor sindicale şi amestecul în libera asociere a angajaţilor, ministrul Traian Igaş a hotărât să nu mai reţină cotizaţia sindicală şi contravaloarea facturilor telefonice pe statul de salarii. (...) Acţiunea a fost făcută vădit cu rea-credinţă, în scopul de a desfiinţa mişcarea sindicală din poliţie şi, implicit, posibilitatea angajaţilor de a reacţiona la abuzuri şi încălcări ale prevederilor legale", au transmis imediat după luarea deciziei liderii sindicali ai poliţiştilor.
Sindicatul Pro Lex şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual au formulat acţiuni în instanţă împotriva ministrului Traian Igaş, solicitând suspendarea executării dispoziţiei administrative emisă de către Direcţia Generală Financiară din cadrul MAI sub nr. 679386, din 29.11.2001, până la pronunţarea instanţei de fond. Marţi, 10 ianuarie, ambele acţiuni ale sindicaliştilor au fost admise de instanţă. Prin urmare, actul prin care Igaş a dat ordinul de a nu se mai reţine cotizaţiile pe statele de plată ale poliţiştilor din sindicate este suspendat până la pronunţarea instanţei pe fond în procesul în care sindicaliştii cer anularea actului. Soluţia este executorie de drept, dar poate fi atacată cu recurs.
"Această primă victorie în instanţă este un plus în balanţa care va înclina la judecata de fond. Ne bucură că sentinţa s-a dat acum şi nu mai târziu. Ar fi fost o muncă titanică pentru cei de la compartimentul financiar să reţină cotizaţiile, facturile telefonice individual, la fiecare membru de sindicat, pe bază de chitanţă. Mi se pare normal să se reţină aceste sume pe statul de plată şi acest lucru nu încurcă deloc activitatea ministerului", a declarat pentru ZIUA de CLUJ Dorel Frenţ, liderul din Cluj al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual. Totodată, Frenţ a spus că unul dintre argumentele prezentate de sindicat în instanţă a fost acordul semnat cu MAI în perioada mandatului lui Vasile Blaga, prin care ministerul aproba reţinerea cotizaţiilor direct din salarii.
De ce se judecă sindicaliştii cu Traian Igaş
Motivul litigiului dintre sindicate şi Traian Igaş este nota raport nr. 3.043.388/08.12.2011, prin care se aproba nereţinerea pe statul de salarii a cotizaţiilor sindicatelor, asociaţiilor profesionale şi sportive, a contravalorii facturilor telefonice, a cotizaţiilor, împrumuturilor şi dobânzilor datorate caselor de ajutor reciproc, începând cu drepturile salariale aferente lunii decembrie 2011.
Sindicaliştii din Europa îl critică pe Igaş
Pro Lex a solicitat organizaţiilor sindicale ale poliţiştilor din statele Uniunii Europene afiliate la Consiliul European al Sindicatelor din Poliţie (CESP) "să sesizeze organizaţiile europene şi propriile guverne cu privire la derapajul de la democraţie şi instaurarea dictaturii în Ministerul Administraţiei şi Internelor din România". Drept urmare, reprezentanţii CESP i-au trimis ministrului Igaş o scrisoare. Iată câteva fragmente în care sindicaliştii europeni îşi exprimă opinia cu privire la intenţia ministrului MAI de a bloca reţinerea cotizaţiilor membrilor de sindicat din salarii: "Această decizie are ca efect oprirea funcţionării sindicatelor, lipsindu-le de resursele financiare necesare pentru supravieţuirea lor. CESP vede acest lucru ca o măsură ce împiedică exercitarea normală a drepturilor sindicale. Această decizie este o încălcare a legilor interne şi internaţionale ce guvernează această activitate democratică. Organizaţia noastră este deosebit de atentă la situaţia din România şi a sesizat instituţiile europene şi organismele internaţionale care apără drepturile sociale ale Sindicatelor Europene de Poliţie".