Ministrul Sănătății: "Față de multe alte orașe, așez Clujul sus ca implicare medicală și a autorităților"
- Scris de Claudia Romitan
- 08 Apr 2020, 16:00
- Eveniment
- Ascultă știrea
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că la Cluj-Napoca există asigurată atât capacitatea de testare, cât și cea de tratare a pacienților cu coronavirus.
”Față de multe alte orașe așez Clujul sus atât ca implicare medicală, cât și a autorităților. Există capacitate de testare și de tratament la nivelul unităților medicale din Cluj-Napoca. Capacitatea este de 1.000 de testări pe zi, se poate asigura testarea și pentru localitățile învecinate”, a spus Nelu Tătaru.
Acesta s-a întâlnit, la Cluj, cu managerii de spitale și cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate.
Întrebat despre necesitatea preluării spitalului privat Polaris Medical, în contextul extinderii numărului de cazuri cu COVID-19 acesta a venit cu precizări. ”Spitalele private nu au secții de boli infecțioase; la un moment au fost discuții de angajare a acestor spitale în lupta cu coronavirusul.
Din punctul meu de vedere și al ministerului, discuția este acum la un nivel 2, în care multe din spitalele private au intrat în contract cu CNAS tocmai pentru activitate pentru această infecție.
Păstrăm aceste spitale pentru terapie intensivă și pentru tratarea cazurilor ușoare și medii de îmbolnăviri cu COVID-19. Ca modalitate de preluare a acestor spitale, fiecare autoritate locală poate gestiona modul cum preia aceste unități. Eu merg pe ideea de colaborare”, a precizat Nelu Tătaru.
Ministrul a adăugat că în prezent orice pacient care se prezintă pentru internare este tratat ca suspect de coronavirus și se urmează procedurile prevăzute în aceste cazuri. ”Suntem într-un scenariu în care tot ce înseamnă pacient este suspect de COVID și procedăm ca atare.
Ca măsuri prioritare rămân echipamentele de protecție, precauție la pesonalul medical și la populație, asigurarea medicației pentru acești bolnavi, dar și distanțarea socială trebuie să existe în continuare, izolarea voluntară, pentru că nu există motiv de relaxare. Avem o perioadă până după sărbători când încă se mai întorc oameni în țară. Vom avea o evaluare la 7-10 zile după ce trec aceste sărbători”.
Întrebat despre solicitarea companiei clujene Farmec de a primi autorizările necesare pentru a fabrica dezinfectanți, acesta a spus: ”Ministerul este de acord cu această cerere, acum aceste avizări au fost preluate de Ministerul Apărării Naționale”.
Tătaru a precizat că solicitarea medicilor de familie de a fi incluși în categoria de personal care beneficiază de o bonificație în această perioadă va fi luată în calcul, situația urmând a fi clarificată printr-un nou act normativ.