Video Misterul sfinxului antic descperit la Turda a fost descifrat

Misterul sfinxului antic descperit la Turda a fost descifrat
| Foto: captură video

Descoperit la începutul secolulul al XIX-lea, mesajul misterios al unei inscipții de pe un sfinx de broz a fost elucidat un secol mai târziu. Statuia datează din secolul al III-lea și a fost găsită în Potaissa, fosta așezare dacică, în prezent orașul Turda din județul Cluj.

Potrivit unui studiu publicat pe 30 decembrie în revista Mediterranean Archaeology and Archaeometry, sfinxul din bronz datează din secolul al III-lea și a fost găsită în Potaissa, fosta așezare dacică, în prezent orașul Turda din județul Cluj.

Având forma unui leu înaripat, „sfinxul a fost perceput de creatorii și utilizatorii inițiali ai artefactului ca o reprezentare a unei zeități mitice pe care o onorau și o venerau”, a declarat Peter Revesz, autorul studiului și profesor la Universitatea din Nebraska, relatează Adevărul, care citează news.yahoo.com.

Statuia a fost furată de la un condeier european undeva în jurul anului 1848, după ce a fost descoperită în secolul al XIX-lea. Aceasta nu a fost recuperată niciodată, dar un desen detaliat al sfinxului a supraviețuit. În acel desen, o inscripție formată din doar câteva cuvinte este vizibilă pe baza statuii.

Timp de decenii, cercetătorii au examinat desenul în încercarea de a descifra această inscripție. Cu toate acestea, nu au avut succes, poate pentru că - într-o ruptură "neobișnuită" față de normele antice - se citește de la dreapta la stânga.

„Caracterele pot părea misterioase la început, dar odată ce se observă oglindirea, caracterele devin ușor de recunoscut ca fiind litere ale alfabetului grecesc, câteva dintre ele fiind într-o formă mai arhaică”, a mai spus Peter Revesz. Conform profesorului, după ce a examinat alfabetele antice, a stabilit că mesajul este un poem proto-ungar scris cu litere grecești, iar tradus în englezp scrie: „Iată, priviți, venerați: aici este leul sfânt", care poate fi perceput ca o poruncă de venerare a sfinxului.

Poemul decodificat este demn de remarcat deoarece „cultul sfinxului nu făcea parte din mitologia romană antică principală, care prezintă zeii și zeițele romane cu care mulți oameni de astăzi sunt familiarizați. Este unic faptul că această statuie a sfinxului oferă o anumită înregistrare a unei religii minoritare din cadrul Imperiului Roman, pentru care înregistrările sunt mult mai rare", a adăugat Revesz.

Potrivit Oxford Classical Dictionary, reprezentările divinității au apărut pentru prima dată în Egipt și în unele părți ale Orientului Mijlociu în secolul al III-lea î.Hr. și au fost găsite ulterior în întreaga lume mediteraneană.

De asemenea, testul este anormal, pentru că este scris ca un poem metric, în timp ce majoritatea inscripțiilor din acea vreme erau în proză. „Prin utilizarea acestor caracteristici poetice, scribul a ales un text specific care a fost, de asemenea, construit cu atenție și artă”.

Etichete
Comenteaza