Miting aviatic de excepţie pe cerul Clujului
- Scris de Cristina Pirvu
- 06 Mai 2012, 23:10
- Eveniment
- Ascultă știrea

Clujenii au avut parte de acrobaţiile realizate de piloţii şi paraşutiştii profesionişti de la Aeroclubul României, Unitatea Militară din Câmpia Turzii şi de cei de la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI). Oamenii au putut observa pe cer acrobaţiile a patru avioane MiG Lancer, şase avioane ale Aeroclubului României, ale unui planor, dar au asistat şi la demonstraţiile mai multor elicoptere. Clujenii au putut admira şi un balon cu aer cald al Aeroclubului României, iar la finalul demonstraţiilor s-au putut apropia de avioane şi au discutat cu piloţii.
Reprezentanţii aeroportului clujean s-au bucurat că au putut oferi clujenilor spectacolul de sâmbătă. "Peste 6 milioane de pasageri au tranzitat aeroportul, din care peste 3 milioane în ultimii patru ani, iar acest lucru este o realizare deosebit de importantă. Ne bucurăm că putem oferi un miting spectaculos clujenilor, constând în evoluţii ale lotului naţional de acrobaţie al Aeroclubului Naţional, ale Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne", a declarat David Ciceo, directorul aeroportului clujean. La rândul lui, Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj a apreciat dezvoltarea aeroportului. "În ciuda vârstei venerabile, aeroportul este tânăr. În jurul nostru vedem terminale noi, vedem modernizarea acestui aeroport şi o pistă care se construieşte acum. În anii 2010 şi 2009 aeroportul a atins maximul de pasageri de un milion pe an, ceea ce arată că aceste investiţii pe care le facem în aeroport se justifică. Tot ce vedeţi aici s-a făcut cu efortul clujenilor şi cred că peste puţini ani vom putea zbura de la Cluj în orice destinaţie de pe glob", a precizat Tişe.
Demonstraţiile au început cu câteva exerciţii efectuate de reprezentanţii MAI, ajutaţi de câini special dresaţi pentru intervenţii în forţă. Astfel, câinii MAI au dezarmat un "infractor" şi cu ajutorul unui elicopter, dar şi al unei echipe de negociatori au reuşit să salveze mai mulţi ostatici. Momente extraordinare pentru clujeni au constituit evoluţiile membrilor Aeroclubului României, când piloţii au efectuat mai multe acrobaţii cu ajutorul unor avioane Extra 300. Primul care a evoluat într-o acrobaţie solo cu un avion Extra 300 a fost chiar un clujean, în persoana pilotului instructor Attila Goger. "Am făcut acrobaţie individuală şi acrobaţie în formaţia României (alcătuită din patru avioane Extra 300 - n. red.). De 22 de ani sunt în aviaţia sportivă şi în ultimii şase ani, în lotul naţional al României. Eu am fost elev planorist la Dezmir, iar apoi am fost selectat în lotul naţional", a declarat pilotul clujean.
Acesta este foarte mândru de calitatea sa de membru al lotului naţional de acrobaţie aeriană, care se pregăteşte pentru campionatul mondial, ce va avea loc în luna august în Ungaria. "Cred că e o reuşită fantastică să zbori în formaţia reprezentativă a lotului naţional, care se numeşte Şoimii României. E foarte dificil să fii pilot, dar nu e mai dificil decât chirurgia pe cord sau creier. Este o meserie care trebuie învăţată şi exersată la nesfârşit. Sunt foarte mulţi piloţi buni, mai buni decât mine, dar un pilot trebuie să aibă mai multe calităţi, între care o coordonare foarte bună şi stăpânire de sine", a explicat Goger.
După reprezentaţia acestuia, pe cer şi-au făcut apariţia mai mulţi paraşutişti din lotul naţional care să pregăteşte pentru campionatul mondial din luna noiembrie, care va avea loc în Dubai. Şase paraşutişti au fost lansaţi dintr-un avion şi au prezentat publicului suprapuneri, adică mai multe paraşute care se aşază etajat. Totodată, clujenii au asistat la demonstraţiile unui planor, la spectacolul inedit oferit de avioanele MiG Lancer de la Unitatea Militară din Câmpia Turzii şi la cel aparţinând formaţiei de patru avioane Extra 300 Şoimii României.
Clujeanca Rodica Pintea, de 43 de ani, a fost una dintre persoanele încântate de spectacolul care a avut loc la aeroport. "Este prima dată când particip la un asemenea eveniment şi mi-a plăcut absolut tot. E un spectacol extraordinar. Atmosfera şi numerele de acrobaţie sunt excelente", a declarat Pintea. Încântaţi de evenimentul aeronautic au fost şi copiii, care i-au aplaudat pe piloţi pe tot parcursul evoluţiilor. Alex şi Sofia, de cinci ani, erau impresionaţi de avioane. "Mi-au plăcut toate", a spus Alex. Sofia, mai vorbăreaţă, s-a hotărât să fie pilot. "Mi-a plăcut cum s-au învârtit avioanele şi mi-au plăcut paraşutiştii. Când o să cresc vreau să fiu aviator", a declarat, foarte convinsă, fetiţa.