Moaşte ale Papei Ioan Paul al II-lea, expuse la Cluj

Moaşte ale Papei Ioan Paul al II-lea, expuse la Cluj
Moaşte ale Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea vor fi expuse, duminică 22 octombrie 2017, în Catedrala greco-catolică "Schimbarea la Față" din Cluj-Napoca.

Moaştele vor putea fi venerate în orele dintre celebrările liturgice duminicale, programate de la orele 8.30, 10.30 (celebrată de Episcopul eparhial) şi 18.00, şi vor rămâne în catedrală atât timp cât vor fi credincioşi dornici să stea câteva momente, în reculegere, în faţa lor.

Relicvariul, însoţit şi de un atestat cu privire la prezenţa picăturilor din sângele Papei, este un dar pentru Eparhia de Cluj-Gherla, din partea celui care i-a fost secretar timp de aproape 40 de ani, Eminența Sa Cardinalul Stanislav Dziwisz, Arhiepiscop de Cracovia.

Sfântul Ioan Paul al II-lea este un apropiat prieten al Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică (BRU) pe care a numit-o „Biserică a martirilor şi mărturisitorilor" şi prieten al tuturor românilor, el a numit România „Grădina Maicii Domnului".

„Adeseori el îşi îndrepta cu iubire paternă «ochii sufletului» spre Biserica noastră, - îşi reaminteşte Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin - trebuie menţionat faptul că primele generaţii de episcopi greco-catolici români au primit Bulele Pontificale cu sigiliul şi semnătura Pontifului Ioan-Paul al II-lea. Putem spune că de personalitatea Papei Ioan-Paul al II-lea se leagă reînvierea Bisericii noastre după perioada de persecuţie. Doresc să subliniez şi memorabila vizită în România a Episcopului Romei, întâia vizită a unui urmaş al Sfântului Apostol Petru pe plaiurile mioritice, din luna mai a anului 1999, care a trezit acea voce a poporului drept-credincios ce a rămas în sufletul Pontifului Ioan-Paul al II-lea şi, cu siguranţă, şi al poporului român, strigătul «Unitate, Unitate!»".

Despre Papa Ioan Paul al II-lea s-au spus multe şi încă viaţa sa este o carte deschisă din care se revarsă lumină. Un scurt dar relevant portret a schiţat, la data beatificării, succesorul său pe tronul Sf. Petru, Papa Benedict al XVI-lea, care a spus: „Cu mărturia lui de credinţă, de iubire şi de curaj apostolic, însoţită de o mare carismă umană, acest exemplar fiu al naţiunii poloneze i-a ajutat pe creştinii din toată lumea să nu le fie teamă să spună că sunt creştini, că aparţin Bisericii, să vorbească despre Evanghelie. Într-un cuvânt: ne-a ajutat să nu ne fie teamă de adevăr, pentru că adevărul este garanţia libertăţii. Şi mai în sinteză: ne-a redat forţa de a crede în Cristos, deoarece Cristos este Redemptor hominis, Răscumpărătorul omului: tema primei sale Enciclice şi firul conducător al tuturor celorlalte."

Acest minunat Sfânt şi Om, care din Casa Tatălui ne învaţă şi azi mândria şi responsabilitatea de a fi creştini - fii ai lui Dumnezeu, va fi evocat şi invocat în Catedrala greco-catolică clujeană de către Episcopul eparhial PS Florentin - care a fost consacrat episcop prin mâinile Papei Ioan-Paul al II-lea -, de preoţii slujitori la masa Sf. Altar şi de credincioşi, dintre care, mulţi, în 1999 au fost la Bucureşti să-l întâmpine şi ovaţioneze, sau au mers în pelerinaj la Roma, pentru a asista la ceremoniile de beatificare (de către Papa Benedict al XVI-lea la 1 mai 2011) şi canonizare (de către Papa Francisc la 27 aprilie 2014). Toţi cei care doresc să se apropie în mod spiritual de Sfântul Ioan Paul al II-lea, sunt invitaţi să o facă, în reculegere şi cu încredere în puternica sa mijlocire la Tatăl Ceresc.

 

Comenteaza