Monument dedicat victimelor Holocaustului, în Parcul Central

Monument dedicat victimelor Holocaustului, în Parcul Central
Primul monument din Cluj-Napoca ridicat în memoria victimelor Holocaustului va fi dezvelit, astăzi, în parcul I.L. Caragiale.

Dezvelirea monumentului comemorează 70 de ani de la ghetoizarea şi deportarea evreilor din Cluj către lagărele naziste de exterminare.

Ghetoul din Cluj a fost unul dintre cele mai mari din Transilvania de Nord. Ca şi în alte zone ale regiunii, ghetoizarea, care a început la 3 mai 1944, a fost precedată de un anunţ lipit în întreg oraşul cu o zi înainte. Evreii din Cluj şi din comunităţile judeţului Cluj au fost concentraţi într-un ghetou stabilit la cărămidăria Iris, în partea de nord a oraşului. Ghetoizarea s-a făcut în ritm rapid. La 10 mai, populaţia ghetoului ajunsese la 12.000 de persoane. În momentul său de vârf, chiar înainte de deportare, cuprinzându-i atunci şi pe evreii transferaţi din ghetoul de la Gherla, populaţia ghetoului din Cluj era de 18.000 de persoane.

Monumentul a fost realizat în colaborare cu Comunitatea Evreiească din Cluj-Napoca şi se doreşte a fi un simbol pentru locuitorii municipiului cu privire la greşeli ale umanităţii ce nu trebuie uitate, pentru a nu exista riscul repetării acestora.

Comenteaza