Moştenirea culturală a evreilor la Cluj: o poveste de Oscar

Moştenirea culturală a evreilor la Cluj: o poveste de Oscar
Comunitatea evreilor din Cluj-Napoca a adus, de-a lungul vremii, la dezvoltarea socio-economică a oraşului. Oamenii de afaceri evrei din oraş au pus pe picioare fabrica Clujana, au clădit Spitalul Evreiesc - actuală clinică Medicală III şi au deschis Hotelul Continental. La început de secol XX, la Cluj-Napoca a funcţionat primul studio de film din Transilvania, unde a studiat regizorul premiat cu Oscar, Michael Curtiz.

Moştenirea evreilor la Cluj are aromă de Oscar. Regizorul Jenő Janovics a deschis, în 1914, la Cluj-Napoca, primul studio de film din Transilvania. Corvin Film a fost prima companie de producţie cinematografică din ţară şi avea sediul la Cluj-Napoca. Programul de producţie al Corvin Film s-a concentrat în mare parte pe adaptări ale literaturii populare şi clasice machiare. Ea a funcţionat până în anul 1925. Aici a învăţat meserie şi Manó Kaminer Kertész, nimeni altul decât regizorul premiat cu Oscar, Michael Curtiz.

"Aici în Transilvania, a existat un studio cinematografic al lui Jenő Janovics unde regizori importanţi de origine evreiască au activat. Vreau să-l menţionez pe Manó Kertész, care şi-a luat apoi numele de Michael Curtiz", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, cercetătoarea Ioana Cosman, doctor în istorie şi preşedinta Asociaţiei Judaica.

Michael Curtiz a câştigat premiul Oscar pentru Cel mai bun regizor, în 1942, cu filmul "Casablanca", în care au jucat Ingrid Bergman şi Humphrey Bogart.

Pe lângă un important centru al cinematografiei, evreii au mai lăsat, la Cluj-Napoca, o adevărată comoară culturală.
"Din punct de vedere cultural, Clujul a fost un centru evreiesc, pentru că s-au înfiinţat ziare evreieşti, a existat Teatrul Evreiesc, chiar dintre directori ai Teatrul Maghiar au fost de origine evreiască", a arătat preşedinta Asociaţiei Judaica. Organizaţia derulează, în aceste zile, la Cluj, conferinţa internaţională "Trecut şi Viitor: Moştenirea Culturală Evreiască din Inima Transilvaniei".

"Evreii au jucat un rol foarte important pentru viaţa economică şi culturală a Clujului. Aici încă mai există Spitalul Evreiesc (actuala Clinică Medicală III - n.red.), fabrica Clujana a fost condusă de evrei şi de atunci încă se făceau pantofi. De asemenea, oamenii de afaceri evrei din Cluj au deschis Hotelul New York, actual Hotel Continental", a punctat Cosman.

 

 

Comenteaza