Motivarea în cazul eliberării lui Năstase: "Deţinut model. A stat suficient în închisoare"

Motivarea în cazul eliberării lui Năstase:
Judecătorii au prezentat motivarea în cazul eliberării lui Adrian Năstase. Ei spun că Năstase a fost un deţinut model

"Analizând cererea în lumina prevederior legale în materia liberării condiţionate (art. 59, art. 60 alin. 2 Cp), instanţa reţine că poate fi liberat condiţionat condamnatul care a executat fracţiunea de pedeapsă prevazută în mod obligatoriu de lege, este disciplinat, stăruitor in muncă şi dă dovezi temeinice de îndreptare (condiţii principale),
tinându-se seama şi de antecedentele sale penale (condiţie secundară).

Raportând aceste criterii legale la situaţia ce rezultă din actele aflate la dosarul cauzei, instanţa apreciază că prin executarea fracţiunii obligatorii de pedeapsă, condamnatul a dobândit o vocaţie la acordarea beneficiului liberării condiţionate, urmând ca instanţa să aprecieze dacă, în functie şi de celelalte criterii stabilite de lege, este oportună acordarea liberării condiţionate", se arată în motivare.

Judecătorii menţionează şi faptul că Năstase a elaborat o lucrare ştiinţifică, "Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene".

"Din textul menţionat reiese că elaborarea unei lucrări ce presupune efort intelectual este asimilată muncii fizice, fiind însă necesar ca lucrarea să fie ştiinţifică şi să fie publicată. Din modul în care este redactată norma nu rezultă vreo condiţie cu privire la cine stabileşte caracterul ştiinţific sau non ştiinţific al unei lucrări, ci doar se cere ca lucrarea să fie publicată, condiţie care în speţă este îndeplinită, cartea "Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene" fiind publicată la Editura Monitorul Oficial R.A., în anul 2013. Privitor la caracterul ştiinţific al lucrării , instanţa apreciază că acest aspect este, pe de o parte, stabilit de autor prin tematica abordată, în speţă probleme de drept internaţional, comunitar şi constituţional. Pe de altă parte, determinarea caracterului ştiinţific şi implicit a valorii lucrării şi a părerilor exprimate de autorul ................... urmează a fi făcută de specialiştii în domeniu, pe calea unor materiale critice (recenzii, articole în presă ori publicaţii de specialitate, etc.) ori pe calea unor dezbateri în cadrul învăţământului universitar/postuniversitar.

În cauza de faţă instanţa constată că acordarea a 45 zile câştig s-a făcut în conformitate cu dispoziţiile legale arătate, în contextul în care procesul-verbal al comisiei de individualizare şi caracterizarea, acte autentice emise de o autoritate a statului român şi care se bucură de o prezumţie de legalitate şi temeinicie, evidenţiază că lucrarea ştiinţifică "Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne şi europene" a fost realizată în perioada 10.08.2012-24.12.2012. Că lucrurile stau astfel o demonstrează şi aprobarea cererilor formulate de deţinut la 10.08.2012 şi 21.08.2012 prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecţie muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu disp. art. 59 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 275/2006 , i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării 8 ore pe zi (40 ore/săptămână) şi apoi 10 ore zi (50 ore pe săptămână). Mai trebuie observat că la momentul la care administraţia penitenciarului a luat cunoştinţă că urmează a fi elaborată lucrarea amintită, deţinutul a semnat un angajament în cadrul căruia declară că lucrarea nu va aduce atingere legii privind drepturile de autor", se mai arată în motivare.

Etichete
Comenteaza