Mult teatru, târg de nunți și o expoziție Leonardo da Vinci | Ce poți face în perioada 11-14 ianuarie

Mult teatru, târg de nunți și o expoziție Leonardo da Vinci | Ce poți face în perioada 11-14 ianuarie
| Foto: visitcluj.ro

ZIUA DE CLUJ îți recomandă cele mai interesante evenimente din Cluj-Napoca. Iată câteva idei de petrecere a timpului liber în această săptămână.

11 Ianuarie

Herbarium, The Cosmic House

  • 11-23 ianuarie 2022, 17:00-21:00, str. General Eremia Grigorescu 106

Herbarium (lat.) (ro. IERBÁR): Colecție de plante uscate, presate între foi de hârtie (sugativă), păstrate în cutii sau în mape etichetate și orânduite pe grupe sistematice, constituind un material pentru studiile de botanică; mapă specială în care se păstrează o astfel de colecție. [Var.: (rar) herbár s. n.] – Iarbă + suf. -ar (după fr. herbier).

Privirea analitică a botanistului, interesat de toate aspectele morfologice ale plantei în contextul conservării sale în paginile unui ierbar este împrumutată, în expoziția de față, de către artiștii care și-au asumat dificila misiune de a trata tema naturii în lucrările lor. Privind cu admirație și mirare în același timp spațiul înconjurător, lăsându-se cuprinși de măreția naturii, într-un mod care amintește de sentimentul de sublim, trecând toate senzațiile prin filtrul rațiunii și încercând să înțeleagă și să își aproprie o parte din obiectul facinației, artiștii care se întâlnesc în expoziția Herbarium propun, fiecare în parte, un alt mod de a privi și înțelege natura.

Accesul publicului la eveniment este gratuit și se realizează conform regulilor de siguranță impuse de evoluția răspândirii coronavirusului.

12 Ianuarie

Leonardo da Vinci – Invențiile unui Geniu

  • 7 ianuarie - 15 aprilie 2022, 16:00-20:00, Casa de Cultură a Studenților

Expoziția „Leonardo da Vinci – Invențiile unui Geniu” a ajuns în premieră, la Cluj! Spirit universalist și inventator înnăscut, Leonardo da Vinci a conceput mașini de zburat, mașini de excavat, un tanc, biciclete și chiar un schimbător de viteze!

Expoziția, întinsă pe 600 mp, cuprinde 45 de modele, realizate din lemn, ale invențiilor proiectate acum 500 de ani de Leonardo da Vinci, una din cele mai luminate minți ale omenirii, plus 5 reproduceri ale unor tablouri ale sale. Modelele nu au fost reproduse în timpul vieții inventatorului. Grupate în cinci categorii - mașinării pentru zbor, mașinării hidraulice, mașinării pentru construcții, concepte pentru manufacturare și mașinării de război - toate uimesc prin ingeniozitatea unui om care a creat, în perioada renascentistă, elementele esențiale ale funcționării multor obiecte utilizate și astăzi în toată lumea.

Expoziția poate fi vizitată după următorul program:
- pentru grupuri de elevi organizate de școli: marți - vineri, 12:00 - 16:00
- pentru publicul larg: miercuri - vineri, 16.00 - 20.00; sâmbătă - duminică, 10.00 - 20.00

Caligrafie japoneză

  • 12 ianuarie 2022, 18:00-19:30, Ceainăria cu specific japonez Sakura

Vom scrie speranța (希望・きぼう・kibo). Materialele sunt pregatite de noi (pensulă, tuș, hârtie de caligrafie). Rezervarea în prealabil este necesară.

AMALIA RESPIRĂ ADÂNC, la Teatrul Național Cluj-Napoca

  • 12 ianuarie 2022,19:00, Studio Euphorion

Amalia respiră adânc nu este un spectacol, ci o poveste. O poveste care recreează universul regimului comunist în toată absurditatea sa. O poveste a unui suflet rătăcit prin comunism. O poveste care nu condamnă trecutul, ci îl evocă. O poveste despre nenorocul de a trăi într-o societate bolnavă. O poveste despre supraviețuirea într-un mediu care te lovește cu un întreg arsenal, care are menirea să te dezumanizeze, să te spele pe creier, să te infesteze cu ideologia comunistă. O poveste pe care o poți trăi doar dacă te lași acaparat de jocul numit vis. 

13 Ianuarie

Cartoforii, la Teatrul Național Cluj-Napoca

  • 13 ianuarie 2022, 19:00, Sala Mare

“Cu cât mai îndelungat și mai atent privim o povestioară veselă, cu atât mai tristă și mai amară devine în cele din urmă.” N.V. Gogol

Spectacolul nostru este unul clasic, pentru public, aș îndrăzni chiar să zic – pentru săli pline. Poate părea un vis frumos, mai ales acum, dar să nu uităm că beleaua asta în care ne găsim va trece. Viața va triumfa, teatrul și nevoia de întâlnire nu vor pieri și da, sălile vor fi în cele din urmă pline. Oricum, după aproape o lună de lecturi, discuții și analize în spațiul virtual, am încercat să ne comportăm normal și să lucrăm ca de obicei atunci când am ajuns pe scenă (alt spațiu virtual). A existat o energie ascendentă în permanență. Și pentru asta trebuie să le mulțumesc colegilor mei (actori, scenograf, ajutoare magice și tehnicieni), pentru vitalitate și încredere. Mai ales că și pentru ei era cumva o situație inedită: obișnuiți cu regizorul „clasic‟, au dat de mine, un coleg care le spunea ce să facă. Ei, poftim! Numai că, ce să vezi, dialogul a existat, mofturile nu au apărut defel și spectacolul a fost ridicat.

Construcția acestei comedii atipice a lui Gogol e atent condusă și fin calibrată. Nu e genul de comedie la care hohotești întruna până pici de pe scaun. Dar nu e nici pentru cei care sunt obișnuiți doar să zâmbească subțire. Am presărat felurite ingrediente care să mulțumească și pe universitarul sceptic dar și pe controlorul de bilete afurisit. Spectacolul e pentru toată lumea, nu are prețiozități artistice sau elucubrații stilistice.

14 Ianuarie

Wedding Days Cluj

  • 14-16 ianuarie 2022, 10:00-22:00, Iulius Mall Cluj

Târg de nunți!Adunăm într-un singur loc cei mai importanți furnizori din domeniul nunților. Saloane cu rochii de mireasă, costume mire, cofetării, flori/decor, invitații, verighete, foto/video și mulți mulți alții. Trei zile în care poți să-ți organizezi marele eveniment.

IL NULLAFACENTE. ALEG SĂ NU FAC NIMIC, la Teatrul Național Cluj-Napoca

  • 14 ianuarie 2022, 19:00, Studiu Euphorion

Voința de a fi „prezent“, renunțând la lingușirile și chemările falselor ispite ale lumii, îi conduce pe protagonist și pe soția sa să experimenteze posibilitatea de a exista, liberi de orice condiționare. Tema operei nu este alegerea paradoxală a protagonistului de a nu face nimic, pe plan economic, ci nevoia celui care vrea să dea un sens autentic propriei vieți, dincolo de orice lege socială, economică și psihologică care ne încătușează.

Există o parte din noi, spectatorii, care refuză să asiste la această poveste, judecând-o drept absurdă, periculoasă, tenebroasă. Dar alegerile extreme ale protagonistului și boala în stadiu terminal a soției constituie o chemare la esența fiecăruia, sufocată în fiecare zi de „rolul“ care ne-a fost croit precum o haină de care nu ne putem elibera. Și totuși, dacă rezistăm să fim locuiți de aceste tenebre ca spectatori, la sfârșit putem întrevedea o lumină de care, măcar o parte dintre noi, avem o nevoie vitală pentru a ști să existăm.

Comenteaza