Munţi de reclamaţii după eşecul deszăpezirii

Munţi de reclamaţii după eşecul deszăpezirii
Portalul de internet domnuleprimar.ro a fost luat cu asalt în ultimele 48 de ore de către clujenii nemulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat curăţarea zăpezii în municipiu.

Iarnă ca în povești în tot județul Cluj. Zăpada a început să cadă încă de sâmbătă după masă, iar meteorologii anunţă ger şi ninsoare şi în zilele ce stau să vină. Dacă pentru cei mici zăpada este motiv de bucurie, pentru şoferi înseamnă nervi încinşi la maxim: artere principale pline de mâzgă şi apă şi străzi de cartier nedeszăpezite. Nici pietonii nu sunt feriţi de probleme: trotuarele sunt îngheţate şi pline de blocuri de zăpadă murdară. 


În ultimele 48 de ore, site-ul domnuleprimar.ro a fost luat cu asalt de clujenii nemulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat deszăpezirea în oraş. Aceştia se plâng de parcările încă pline de zăpadă după aproape o săptămână de la prima ninsoare, de utilajele de deszăpezire care împing zăpada langă şi pe trotuar îngreunând circulaţia pietonilor, întreabă de ce municipalitatea nu îi amendează pe cetăţenii care nu curăţă neaua din faţa casei, nu înţeleg de ce deszăpezirea nu se face de către primărie şi pe străzile private din municipiu sau de ce nu se curăţă trotuarele ce ţin de domeniul public.

Vezi cum sună sesizările clujenilor postate pe domnuleprimar.ro mai jos:

"Vreau să ştiu cine are obligaţia să cureţe de zăpadă parcările (atât în cartiere, cât şi în zona centrală) deoarece, de 5 zile de când este zăpadă în Cluj nu s-a curăţat nicio parcare marcată pe care plătim abonamente mai mult, în anumite zone parcările au fost umplute de zăpadă de plugurile care au curăţat drumurile", scrie Mihaela Frunză.

"Vă rugăm să dispuneţi curăţarea de zăpadă a străzii Iuliu Maniu, ştim că este o străduţă îngustă şi nu se poate interveni cu un utilaj mare, însă cu siguranţă sunt metode prin care zăpada să fie îndepartată. De asemenea, trotuarul Teatrului National (pe lături) este plin de zăpadă în timp ce muncitorii de la deszăpezire sprijină lopata pe trotuarul de la Prefectură", spune un alt clujean.

"Stimate domnule primar, pentru a păstra imaginea oraşului Cluj-Napoca cred că nu este suficient ca echipele de deszăpezire doar să împingă zăpada lângă trotuar. Trebuie ridicată zăpada pe timpul nopţii. Încercaţi un exerciţiu: mergeţi pe jos în centrul Clujului şi vedeţi cum reuşiţi să vă descurcaţi. De asemenea ar trebui "stimulaţi" şi cetăţenii să cureţe cu adevărat trotuarul din dreptul lor. Acum Clujul nu se deosebeşte cu nimic de Bucureşti şi cred că este o mare ruşine pentru ardeleni".

"De ce străzile private nu beneficiază de servicii de deszăpezire pe timpul iernii? Locuiesc pe strada Goethe şi nici anul trecut, nici anul acesta nu a trecut vre-un utilaj de deszăpezire pe aceasta stradă. Am înţeles că asfaltarea străzii nu se poate face înainte ca aceasta să fie cedată primăriei, dar nu se poate face nici chiar deszăpezirea? Nu este deszăpezirea unul dintre serviciile pe care le prestează primăria în schimbul impozitelor plătite de clujeni? Şi noi, cei care locuim pe strada Goethe, plătim aceleaşi impozite ca şi restul concetăţenilor noştri. De ce atunci nu beneficiem de aceleaşi servcii din partea primăriei?", întreabă Mihai Marta.

"Bună, domnule Boc! Aş dori să vă întreb dacă în programul de deszăpezire al străzilor din municipiul Cluj-Napoca nu intra cumva şi străzile Mehedinti (zona aleilor de la blocurile ANL) şi strada Borşa, respectiv Retezat. Vă întreb asta deoarece, aşa cum se poate vedea şi pe teren, zăpada nu a fost deloc curăţată, nici nu s-a împrăştiat material antiderapant, iar coborârea pe zona respectivă e un adevarat calvar. În zona menţionată puteţi găsi zăpadă de la prima ninsoare, care nu a fost îndepărtată cu un plug de zăpadă, şi pe care nici nu s-a împrăştiat nimic. Vă rugăm să-i trimiteţi să-şi facă datoria pe cei care ar trebui să se ocupe de problema îndepărtării zăpezii de pe străzile din municipiu. Va multumim".

"Nemulţumirile clujenilor care locuiesc pe str. Sitarilor nr. 55 se datoarează faptului că aceasta stradă este total neglijata de autorităţi. Deşi la ultima discutie pe aceasta temă, răspunsul autorităţilor a fost unul inexact (drumul nu este unul privat sub nicio formă conform actelor de proprietate), problema noastră este faptul că, deşi plătim impozite ca şi ceilalti locuitori ai oraşului, atunci când vine vorba de deszăpezit, suntem trataţi diferit, în sensul în care suntem uitaţi cu desăvârşire. Pe lângă faptul că drumul este unul de ţară, destul de greu practicabil şi în perioada verii, iarna este aproape un coşmar, mai ales în cazul căderilor masive de zăpadă. Este greu să trimiteţi un plug să intervină măcar o data pe zi sau de cate ori este necesar pentru a uşura viaţa locuitorilor din zonă", spune un alt clujean.

"D-lor responsabili cu deszăpezirea, Nu ştiu cărui fapt se datorează schimbarea de abordarea a felului în care aţi decis să executaţi deszăpezirea străzilor în acest an. Ideea este că, este primul an în care noi, cei care locuim în Dâmbul Rotund, avem parte de o surpriză neplăcută, de când au început căderile de zăpadă. Daca în anii anteriori, primele străzi pe care se intervenea erau străzile în pantă, adică cele mai expuse, şi aici mă refer în special la str. Sitarilor si Spicului, anul acesta am înţeles că nu mai constituie o prioritate pentru autorităţi. Rugămintea noastră este să redevină o prioritate pentru cei care intervin, pentru că suntem foarte afectaţi de lipsa de interes pentru debarasarea acestei zone de cantitatea imensă de nămeţi care au căzut în ultimul timp".

"Bună seara! Am şi eu o întrebare simplă pentru conducerea Primăriei Cluj-Napoca. De ce pe strada Tudor Vladimirescu nu apare nici măcar un utilaj de deszăpezire, iarna? În condiţiile în care la 2 străzi distanţă (unde se afla Scoala de Agenti de Politie Septimiu Muresan) maşinile de deszăpezire circulă frecvent", se întreabă un alt clujean.

"Domnule primar ce se întâmplă cu zăpada, nu se ridică de către nimeni, e dezastru şi în cartierul Mărăşti şi în Grigorescu, ca pieton este foarte de greu de traversat străzile din cauza mormanelor de zapada, ex. Piaţa Mărăşti, sensul giratoriu, zona Profi din Grigorescu, zona Radio Cluj, nu se poate nici parca lângă bordură din cauza zapezii".

"Am înţeles că aţi dat amenzi pentru cei care nu au deszăpezit trotuarele care le aparţin. Toate trotuarele ce apartin de primărie sunt într-o stare deplorabilă. Sunt pline de zăpadă afânată, murdară şi cu gheaţă. Suntem nevoiţi să înotăm, să depunem efort pentru a circula. Noi cum să vă amendăm? Anul trecut am indurat acest calvar toata iarna".

"Buna ziua. Doresc să atrag atenţia asupra modului în care (nu) se curăţă spatiile destinate pietonilor în anotimpul rece. Ştiu că proprietarii imobilelor sunt obligaţi prin lege să cureţe trotuarul din faţa proprietăţii. În acest sens ştiu şi că Poliţia Locală continuă acţiunile de conştientizare a populatiei, aplică amenzi etc. Totusi, ce se intamplă cu trotuarele aflate în spaţiul public? Ce se intampla cu trotuarele aferente podurilor? Acolo cine ar trebui să ia măsuri?
Veneam azi pe jos pe podul dintre Frunzişului şi sensul giratoriu din apropiere printr-o zăpadă de vreo 15 cm semi-topită şi pe care scria mare şi lat "ortopedie". De ce nu se are aceeaşi grijă faţă de pietoni ca şi de maşini? Nu merităm acelaşi respect?", se întreabă o doamnă.

"Va rog să trimiteţi un echipaj de deszăpezire şi pe strada Păltiniş. Ambele sensuri de mers sunt accesibile, dar accesul este îngreunat de mormanele de zăpadă maturate de noi, locatarii", spune Alexandra V.

"După toate ninsorile din anul acesta pe strada Depoului şi strada Badea Cârţan nu s-a deszăpezit nici măcar o dată sau măcar cineva să arunce cu puţină sare".

"Vă rog, domnule primar, să luaţi măsuri ca treptele din staţia RATUC de la Expo Transilvania să fie curăţate de gheaţă, deoarece sunt numai măturate şi alunecăm pe gheaţa rămasă".

 

Cum se curăţă drumurile în Vest

Formiaţii (săruri ale acidului formic) sunt utilizaţi cu succes în ţările nordice, în Elveţia şi în Austria pentru a îndepărta gheaţa de pe străzi, trotuare şi pistele pentru biciclete, conform Capital. Aceşti agenţi lichizi sunt mai eficienţi şi au un impact redus asupra mediului. BASF a furnizat acest produs clienţilor producători de agenţi de deszăpezire pentru pistele de aeroport încă de la începutul anilor ’90. Acidul formic este întâlnit şi în natură, fiind secretat de furnicile roşii şi este, precum propolisul pentru albine, principalul mijloc natural de apărare a coloniilor de furnici.

Formiaţii sunt foarte eficienţi pentru îndepărtarea straturilor subţiri de gheaţă şi utilizaţi şi ca o măsură preventivă înaintea ninsorilor şi în condiţii de îngheţ. În plus, permit deszăpezirea rapidă şi continuă, facilitând îndepărtarea mecanică a zăpezii. Deoarece materialele bazate pe clorură de sodiu (sare) sunt corozive şi non-biodegradabile, pot fi dăunătoare pentru plante. Şi utilizarea pietrişului sau a nisipului este anevoioasă: are un efect limitat şi suplimentează praful respirabil atunci când este împrăştiat. Formiaţii sunt ecologici, eliminând efortul şi costurile de evacuare a deşeurilor. Având un impact minim asupra mediului, utilizarea acestora pe drumuri mărginite de copaci sau aflate în apropierea apei nu are nicio contraindicaţie. În plus, sunt mai puţin corozivi şi foarte eficienţi, chiar şi în cazul în care cantitatea de substanţă utilizată este moderată. 

 

Citeşte şi:

Paradox la deszăpezire: drumul e "negru", maşinile se blochează de utilaje în parcări

25 de străzi noi în programul de deszăpezire. Vezi care sunt acestea

Primele amenzi pentru deszăpezire

Comenteaza