Muşcăturile de căpuşe revin în actualitate la Cluj VIDEO

Muşcăturile de căpuşe revin în actualitate la Cluj VIDEO
Odată cu vremea frumoasă încep să se prezinte la Spitalul de Boli Infecţioase cazuri de clujeni cu muşcături de căpuşe.

A început "sezonul" la muşcături de căpuşe, drept care specialiştii îndeamnă la prudenţă şi prezentare la medic în caz de semne suspecte. Vremea frumoasă de afară îi ademeneşte pe clujeni să iasă în aer liber, fie că este vorba de parcurile din oraş sau de obişnuitele ieşiri la picnic în Făget sau în pădurea Hoia.

Primele zile însorite şi călduroase din această primăvară au adus însă şi pacienţi noi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca. "În fiecare zi avem câţiva pacienţi care vin cu muşcături de căpuşe. Duminică au fost patru", a precizat Mihaela Lupşe, directorul medical al instituţiei. "Nu sunt foarte mulţi, este normal ca începând cu această perioadă să avem asemenea cazuri", a apreciat aceasta. Celor care constată că au fost muşcaţi specialista le recomandă "să extragă cât de repede insecta din piele şi să se prezinte la noi sau să vină rapid la medic".

Între recomandările specialiştilor se numără purtarea de haine de culoare deschisă, cu textură deasă, cu cât mai puţine decupaje sau orificii. Aceleaşi reguli sunt valabile şi în privinţa articolelor de încălţăminte. Recomandările îi vizează în special pe clujenii care ajung în zone cu vegetaţie bogată, intră în contact cu animale domestice sau sălbatice parazitate cu căpuşe sau lucrează în domeniul forestier. După fiecare ieşire în aer liber se cere inspectarea cu atenţie a pielii, iar în cazul în care o persoană găseşte o căpuşă pe corp, aceasta trebuie înlăturată cu ajutorul unei pensete cu vârful bont, prin prinderea cât mai aproape de piele şi tragerea în sus. După înlăturarea insectelor, pielea trebuie dezinfectată cu alcool de 70% şi trebuie aplicat un unguent care să conţină un antibiotic cu spectru larg.

În lunile de vară ale anului trecut zeci de clujeni se prezentau zilnic la Infecţioase după asemenea muşcături. Potrivit unui raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), judeţele Sibiu, Cluj, Alba, Botoşani şi Iaşi sunt zonele din ţară în care au fost diagnosticate cele mai multe persoane care suferă de Lyme, supranumită şi "boala cu o mie de feţe". Cunoscută şi cu numele de Borelioza, aceasta este o boală infecţioasă articulară, neurologică şi cardiacă, al cărei agent este o bacterie din familia spirochetelor şi poate fi transmisă omului prin înţepătura unei căpuşe. Lyme evoluează în trei faze. Astfel, în prima etapă, la locul muşcăturii după trei zile sau o lună de la înţepătură apare o pată roşie numită eritem, care este însoţită de febră, dureri de articulaţii sau de musculatură. În cea de-a doua etapă a bolii apar manifestări neurologice, cardiace şi dureri articulare. În ultimul stadiu, după mai mulţi ani, boala poate degenera în reumatism cronic al mai multor articulaţii.

 

 

Comenteaza