Muzeul de Istorie revine acasă cu o presupusă bucată de OZN

Muzeul de Istorie revine acasă cu o presupusă bucată de OZN
“Cabinetul de curiozităţi” aduce acasă Muzeul Naţional de de Istorie a Transilvaniei, după patru ani. Expoziţia prezintă în premieră publicului, în Noaptea Muzeelor, prima bucată dintr-un OZN.

"Talpa de robot" îi face pe ufologi să susţină că obiectul face parte dintr-un OZN. Acesta va fi expus în premieră, începând de astăzi, în prima expoziţie care are loc în sediul central al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), la patru ani de la începerea lucrărilor de renovare a clădirii.

Expoziţia "Cabinetul de curiozităţi" a fost gândită în jurul a cinci obiecte principale: "talpa de robot" - un obiect metalic descoperit în zona municipiului Aiud, tăbliţele de la Tărtăria, o aplică medievală, cu simboluri alchimice, descoperită la Vinţu de Jos, două obiecte romane de sticlă şi două amulete egiptene.

"Am ales să ne deschidem publicului. Piesele pot fi considerate drept curiozităţi din mai multe motive, cum ar fi contextul incert de descoperire, datarea cronologică controversată, sau funcţii şi materiale de realizare incerte", a precizat directoarea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, Carmen Ciongradi. Muzeograful Anamaria Gruia a explicat că expoziţia este un experiment. "Este vorba despre piese controversate, cum este şi talpa de robot, care până acum stăteau în subsolurile muzeului şi nu au putut fi admirate de către vizitatori", a explicat muzeografa.

Controversele legate de obiectul descoperit la Aiud s-au născut în 1983, odată cu cartea "Enigme în galaxie", publicată de Florin Gheorghiţă, unde autorul afirma că obiectul poate avea o provenienţă extraterestră. Aceste supoziţii se bazau pe presupunerea că obiectul de aluminiu, aflat în acelaşi strat arheologic cu oasele preistorice, ar putea fi contemporan cu acestea. "Talpa de robot" cântăreşte 2,3 kg şi a fost găsită de arheologi pe malurile Mureşului în anii '70, într-un sit în care oamenii de ştiinţă au descoperit oase fosilizate identificate ulterior ca aparţinând unui rinocer lânos, animal contemporan omului de Neanderthal.

Supoziţiile ufologilor arată că obiectul de aluminiu, aflat în acelaşi strat arheologic cu oasele preistorice, ar putea fi contemporan cu acestea. În plus, analiza chimică a aliajului din care e compus obiectul aduce noi argumente în favoarea specialiştilor în OZN-uri. Analizele efectuate atât la Institutul Politehnic din Cluj, cât şi la Centrul pentru Proiectări pentru Metale Radioactive de la Măgurele-Bucureşti atestă că obiectul a fost turnat dintr-un aliaj special. Potrivit buletinului de analiză, "talpa de robot" are următoarea compoziţie: aluminiu 74,17%, cupru 4,62%, zinc 1,81%, staniu 0,33%, zirconium 0,20%, plumb 0,11%, cadmiu 0,11%, nichel 0,0024%, cobalt 0,0023%, bismut 0,0003%, argint 0,0002% precum şi urme de galiu şi siliciu. Au existat diverse dezbateri despre de stratul de oxid de aluminiu format pe suprafaţa obiectului care precedă descoperirea aluminiului, produs în laborator în sec. XIX.

Pe de altă parte, supoziţiile ufologilor legate de provenienţa extraterestră a obiectului au fost combătute. Mai multe teorii afirmă că piesa ar aparţine unei sonde de foraj, excavator contemporan sau aparat de zbor, aliajul din care este realizat obiectul fiind folosit la execuţia elicelor sau a echipamentelor hidraulice.

 

 

 

Comenteaza