Muzica romani a “aprins” centrul Clujului

Muzica romani a “aprins” centrul Clujului
După show-ul incendiar al bosniacilor de la Dubioza Kolektiv de joi seara, IRAF a adus încă două concerte speciale: Taraf de Haďdouks şi Mitsoura.

Sute de clujeni au înfruntat canicula din weekend pentru a fi prezenţi la cele mai aşteptate seri de la International Romani Art Festival (IRAF). Mulţi au cercetat mai întâi tarabele cu bijuterii de argint şi fuste înflorate ale meşteşugarilor romi din Bucureşti, aflate pe strada Matei Corvin, după care s-au răcorit cu o bere rece lângă zidul cetăţii, pe strada Potaissa, unde era amplasată scena festivalului. Nu au mai avut loc spectacolele cu foc, deşi conducerea festivalului a negat că ar fi probleme cu aprobarea de la pompieri şi a dat asigurări că cei de la The Serious Road Trip Romania îşi vor face show-ul.

Seria concertelor a fost deschisă de trupele Rehab Nation şi Gypsy Hill, care au stârnit ropote de aplauze şi au încălzit publicul pentru Taraf de Haďdouks, cap de afiş al festivalului. "Pentru mine sunt un model prin modul în care abordează viaţa", a declarat pe scenă, înaintea recitalului, Adrian Voichiţescu, directorul IRAF. "Deşi au trecut prin multe - şi aici mă refer la rasismul împotriva ţiganilor, care durează de secole şi încă există -, aceşti oameni încă pot cânta o muzică ce exprimă cea mai intensă bucurie. Au acest dar să te facă să te simţi viu. Sunt unii dintre cei mai extraordinari oameni pe care i-am cunoscut", a adăugat directorul.

Artiştii din Clejani au urcat pe rând pe scenă, muzica lor inspirând chiar şi o horă lângă zidurile bătrânei cetăţi şi au fost chemaţi de mai multe ori la "bis". Muzicienii nu au mai ajuns însă la întâlnirea cu publicul care trebuia să aibă loc sâmbătă, la prânz, "din cauza unor probleme apărute în cadrul trupei", potrivit organizatorilor, care au anunţat că vedetele au plecat la Bucureşti imediat după concert. A doua seară a fost animată de trupa Mitsoura din Ungaria. După fiecare concert distracţia s-a mutat în Irish & Music Pub, unde clujenii au dansat până la orele dimineţii, în sala de concerte a localului, pe muzica lui DJ No Sikiriki.

 

 

Comenteaza