Năstase către Rus: “Eu nu voi ajunge în arest. Voi decide singur ce am de făcut”

Năstase către Rus: “Eu nu voi ajunge în arest. Voi decide singur ce am de făcut”
Conform jurnalistului Radu Tudor, înaintea tentativei de sinucidere, fostul premier i-ar fi spus ministrului Internelor, Ioan Rus, că nu îşi va părăsi domiciliul.

Jurnalistul Radu Tudor a refăcut, într-o postare pe blogul personal, filmul tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase. Potrivit acestuia, după aflarea verdictului în dosarul "Trofeul calităţii", ministrul de Interne, clujeanul Ioan Rus, i-ar fi explicat telefonic lui Năstase că are variantele de a se prezenta singur la arest sau de a aştepta echipa de poliţie acasă. "N-are nici un rost să insişti. Eu nu voi ajunge în arest. Voi decide singur ce am de făcut", ar fi replicat fostul premier.

După pronunţarea condamnării pentru Adrian Năstase şi restul persoanelor în dosarul "Trofeul calităţii", ministrul de Interne, Ioan Rus, l-a sunat pe fostul prim-ministru pentru a se pune de acord în privinţa modalităţii de a-l aduce în arestul poliţiei. Rus i-a spus lui Năstase că există două variante care să-l ferească de imaginea unui fost prim-ministru plimbat cu nişte cătuşe la mâini prin faţa camerelor de luat vederi:
a) se prezintă singur la sediul Direcţiei Cercetări Penale, arestul din Rahova, pentru a fi încarcerat
b) este trimisă o echipă de poliţie la el acasă, într-o maşină cu geamuri fumurii, care să intre în garaj, să intre toţi în maşină şi să demareze spre Rahova
Adrian Năstase i-a replicat lui Ioan Rus la telefon: "Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Eu nu voi părăsi domiciliul meu. E în puterea mea să decid asta", scrie Radu Tudor pe blogul său.

În faţa unui nou gest fără precedent în România post-decembristă, tentativa unui fost şef de guvern de a se sinucide, confruntat cu iminenţa executării unei pedepse cu închisoare, foştii săi colegi de guvern, colegii de partid sau alţi politiceni clujeni au diferite interpretări.

Evenimentele sunt de acum cunoscute. Condamnat ieri definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", Adrian Năstase s-a trezit seara cu doi ofiţeri de poliţie la uşă, veniţi să-l ia şi să-l ducă pe loc în arest. Potrivit scenariului prezentat de mass-media centrală, în momentul în care ofiţerii i-au prezentat mandatul de aducere, Năstase ar fi cerut voie să-şi ia nişte cărţi din birou, dar a profitat de moment pentru a-şi lua pistolul din sertarul biroului. Doar intervenţia rapidă a unuia dintre poliţişti i-ar fi blocat intenţia de a se împuşca în cap, deviind direcţia glonţului spre gât.

În opinia preşedintelui PSD Cluj, Remus Lăpuşan, tentativa suicidală ar fi fost generată de refuzul acceptării nedreptăţii. "E clar vorba de o luptă politică în formă continuată după alegerile prezidenţiale din 2004, iar domnul Adrian Năstase a avut reacţia unei persoane nevinovate, care nu suportă nedreptatea. Lumea ştie că e o poveste veche, că e strict o luptă şi o răzbunare a preşedintelui Traian Băsescu. România nu mai are flotă, dar Traian Băsescu e în funcţie, şi-a dat ilegal o casă în strada Mihăileanu, dar Traian Băsescu e în funcţie", a reacţionat Lăpuşan.

Fost ministru în cabinetul Adrian Năstase, fostul strateg-şef al PSD, Vasile Dâncu, apreciază că războaiele politice au ajuns să pună în pericol democraţia din România. "Aşa cum am anticipat acum două-trei zile pe blogul meu, cred că politica românească a luat-o razna. S-a intrat într-o spirală a violenţei, a lipsei de soluţii în rezolvarea conflictelor politice. Multe dintre achiziţiile democratice din ultimii 20 de ani încep să se ducă pe apa sâmbetei. În orice ţară democratică parlamentul e locul discuţiilor, al dezbaterilor politice, inclusiv locul în care se rezolvă disputele politice. A înlocui parlamentul cu puşcăria este în afara Europei, este o ieşire din cadrul obiceiurilor europene. Nu comentez sentinţa lui Adrian Năstase, dar nu pot să nu observ că justiţia românească uită de valizele cu milioane de euro ale lui Becali, dar dă o sentinţă cu executare unui fost premier. Aşa ceva se poate întâmpla doar într-o ţară bananieră. Politicienii - şi acum vorbesc de politicienii din toate partidele - au dus instituţiile statului în starea în care nu mai pot reacţiona normal. Tot ce se întâmplă în ultima vreme pe scena politică mi se pare excesiv, mi se pare că trăim schizofrenic, în afara cadrelor normalităţii", a comentat Dâncu.

Din păcate, în ciuda insistenţelor, n-am reuşit să obţinem nici o reacţie din partea celorlalţi doi foşti membri ai echipei guvernamentale a lui Năstase, foşti lideri ai Grupului de la Cluj. "Nu", a fost singurul cuvânt rostit de ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, la rugămintea ZIUA de CLUJ de a comenta evenimentele de miercuri. După ce a ascultat întrebarea, Vasile Puşcaş s-a scuzat, spunând că nu poate răspunde întrucât se află într-o conferinţă.

Fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor în guvernul Năstase, Sorin Bota crede că gestul lui Năstase e posibil să fi fost gândit şi ca un semnal de alarmă. "Greu de caracterizat situaţia în care s-a ajuns în România din punct de vedere al justiţiei. Greu de comentat fără să cunoşti dosarul, dar întreaga procedură derulată şapte sau opt ani e anormală, iar gestul preşedintelui Năstase nu ştiu dacă trebuie interpretat ca un gest de disperare sau ca un semnal de alarmă prvind funcţionarea statului de drept, o încercare de a atrage atenţia asupra derapajelor din justiţie, venită din partea unui specialist de prestigiu în domeniu", a afirmat Bota.

Nedreptatea este invocată drept cauză a gestului extrem al lui Năstase şi de preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară. "Când un om se simte nedreptăţit, când simte că i se fură libertatea, recurge şi la astfel de gesturi. E o pagină tristă pentru domnul Năstase şi pentru familia domnului Năstase", a comentat Nicoară.

Pentru europarlamentarul PNL Norica Nicolai, evenimentele derulate miercuri ar trebui să genereze semne de întrebare la adresa justiţiei din România. "N-am comentarii cu privire la sentinţă. Gestul lui Adrian Năstase poate fi privit ca un gest previzibil pentru un om care opt ani a aşteptat o sentinţă. Pot să înţeleg un asemenea gest. Se nasc însă mari semne de întrebare referitor la regulile de funcţionare a justiţiei. E suficient să creezi vinovăţii la televizor, sau justiţia se face în tribunale, pe bază de probe şi principii? Apoi, fără legătură, neapărat, cu cazul lui Adrian Năstase, nu pot să nu îmi amintesc de un om care a făcut 12 ani de închisoare, nevinovat, iar după ce a ieşit, a murit. Lui cine îi mai face dreptate? Bun, am livrat la Bruxelles că justiţia funcţionează şi e independentă, atunci de ce guvernul nu cere ridicarea Mecanismului de Control şi Verificare? Aştept, de acum încolo, tratament egal pentru toţi oamenii politici sau pentru oamenii simpli", a spus Nicolai.

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, are reţineri privind modul în care s-a încercat ridicarea lui Năstase de acasă. "Îmi pare rău pentru această situaţie şi pentru întreg circul făcut. Personal, nu înţeleg de ce poliţiştii au venit atât de repede cu mandatul de aducere. Încă o dată, îmi pare rău pentru întreaga situaţie şi sper că familia lui Adrian Năstase va trece cât mai repede peste acest episod", a comentat Mate. Liderii locali ai PDL fie n-au răspuns la telefon, fie n-au vrut să facă vreun comentariu.

Încă viceprimarul Laszlo Attila crede că ar trebui introdusă şi în România o cutumă americană. "Am un gust amar şi până nu vom ajunge la procedura pe care americanii o aplică de 100 de ani, adică fiecare nou preşedinte al SUA, după învestitură, îşi amnistiază predecesorul de orice fapte ar fi comis, vom tot avea situaţii din acestea. E dezgustător ceea ce văd, e, totuşi, un fost prim-ministru, n-am cuvinte", a reacţionat Laszlo.

Primarul interimar Radu Moisin este extrem de laconic. "Din punct de vedere al sănătăţii, sper să-şi revină cât de repede, după aceea însă va trebui să-şi ispăşească pedeapsa", a spus Moisin.

În opinia preşedintelui ales al Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, Năstase a dat dovadă de bărbăţie. "Gestul lui Adrian Năstase a fost gestul unui om care are conştiinţa împăcată, pentru care sentinţa judecătorească e o ruşine. A demonstrat că e un bărbat adevărat, care îşi apără onoarea chiar şi cu pistolul. Vinovatul, ştie toată lumea, e Traian Băsescu", a afirmat Uioreanu.

Preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, crede, la rândul său, că, în calitate de fost prim-ministru, Năstase trebuia să se bucure de alt tratament. "Adrian Năstase e un om foarte sensibil, el n-a făcut acel gest din nebunie, de frică sau din labilitate psihică, ci din conştiinţa nevinovăţiei şi a faptului că i s-a făcut o mare nedreptate, s-a simţit umilit. Sunt alături de el, ca PSD-ist şi ca om. Nu ştiu dacă e vinovat sau nu, nu comentez sentinţa (deşi să recunoşti că n-ai probe directe şi doar pe baza probelor indirecte să dai condamnare cu executare mi se pare cam mult), dar mă gândesc cum sunt trataţi în lumea civilizată foştii înalţi demnitari şi mă gândesc la Nixon, mă gândesc la Clinton chiar şi mă gândesc la Kohl. Noi avem de-a face cu o politică primitivă, de dezbinare naţională dusă de Traian Băsescu şi mă gândesc doar la primele lui cuvinte după ce l-a învins pe Năstase în alegeri, când a spus că vrea să-i vadă capul lângă bordură. Trăim într-o lume nebună, cu politicieni stupizi. Cred că lucrurile vor degenera în următoarea perioadă şi cred că, de acum, politica se va desfăşura în alt fel şi la nivel naţional, şi la nivel local", a comentat Jorj.

Inspectorul şcolar general al judeţului, Valentin Cuibus, consideră că s-a ajuns prea departe. "Mi se pare că s-a ajuns prea departe în lupta politică şi nu cred că asta e soluţia. Într-adevăr, românii au, din istorie, obiceiul de a-şi distruge liderii şi personalităţile, dar cred că deja e prea mult. Mi-e scârbă", a spus Cuibus.

La rândul său, consilierul local (reales) USL Steluţa Cătăniciu sugerează că Năstase este victima unui dosar politic. "E o tragedie pentru familia lui Adrian Năstase şi, din punctul meu de vedere, nu cred că un dosar cu prejudiciu zero trebuie să se încheie cu o asemenea pedeapsă. Eu sunt avocat şi, în astfel de cazuri, singura soluţie este achitarea, pentru că nu poate exista faptă penală fără prejudiciu. Nu am văzut dosarul, doar ce a apărut în presă, dar fără dovezi directe, doar cu dovezi indirecte, nu putem vorbi decât de un dosar politic, de care e plină ţara asta", a apreciat Cătăniciu. Totuşi, ea respinge soluţia aleasă de Năstase. "E un gest pe care eu nu l-aş face niciodată, pentru că mai presus de viaţa politică e familia. Dar nici nu mi-aş dori să trec prin prigoana la care a fost supus Adrian Năstase", a afirmat Cătăniciu.

Deputatul PDL Adrian Gurzău crede că Năstase a devenit model pentru sinucigaşi, precum o fostă cântăreaţă. "Deciziile justiţiei nu se comentează, iar viaţa e darul suprem de care nu ne putem atinge, prin urmare e incalificabil gestul lui Adrian Năstase, mai ales că poate deveni un model care va afecta şi aşa societatea bulversată de asemenea modele. Uitaţi-vă câte persoane s-au sinucis după ce a făcut-o Mădălina Manole şi probabil vor urma multe alte sinucideri după gestul lui Năstase", a declarat Gurzău.

Medic de profesie, preşedintele PC Cluj, senatorul Şerban Rădulescu, apreciază că un gest sinucigaş nu poate fi comentat. "Un astfel de gest nu poate fi comentat, fiecare şi-l trăieşte aşa cum simte. Nimeni nu poate şti exact ce l-a împins la acest gest extrem", a spus Rădulescu.

 

Etichete
Comenteaza