Nemţii au lăsat datorii la Cluj

Nemţii au lăsat datorii la Cluj
Compania LBBW Immobilien a fost chemată în judecată de proiectantul complexului de 80 de milioane de euro care nu a mai fost realizat.
Biroul de arhitectură Arhimar a cerut Tribunalului Comercial emiterea unei ordonanţe de plată de peste 250.000 de lei împotriva societăţii LBBW Immobilien. Reprezentanţii Arhimar susţin că nemţii au abandonat proiectul de turnuri cu locuinţe şi birouri ce trebuiau ridicate pe terenul fostei fabrici Flacăra, achiziţionat cu bani grei. Arhitecţii se plâng că nu mai dau de reprezentanţii LBBW, care le-ar mai datora o sumă de bani din costul total de proiectare şi obţinere a autorizaţiei de construcţie.

Arhimar şi LBBW Immobilien au încheiat, în 13 aprilie 2008, contractul pentru servicii de arhitectură pentru proiectul imobiliar ce urma a fi edificat pe terenul de 19.000 de metri pătraţi de pe strada Someşului nr.14. Deşi nemţii de la LBBW anunţau din toamna aceluiaşi an demolarea fostei fabrici Flacăra, clădirea este tot acolo. Contractul de proiectare, în valoare de circa două milioane de euro, a prevăzut mai multe etape în care se va achita. Astfel, la data semnării, LBBW a plătit zece la sută din cuantumul total, adică 204.750 de euro. Au urmat apoi cinci la sută pentru realizarea documentaţiei pentru PUD şi PUZ şi alte cinci procente pentru primirea Hotărârii de Consiliu Local de aprobare a PUD-ului şi PUZ-ului. În toamna lui 2008, Arhimar a obţinut de la Primărie autorizaţia de demolare a fostei fabrici, iar în martie 2009 a depus cererea de autorizaţie de construcţie pentru complexul de cinci turnuri de până la 22 de etaje cu funcţiuni mixte: locuinţe, hotel şi birouri.

Arhimar a precizat la Tribunalul Comercial că, potrivit contractului, i se cuvine un bonus pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie în termen de o lună de la data depunerii cererii la Primărie. Din bonusul de 180.000 de euro, Arhimar a facturat 80.000 după discuţiile purtate cu reprezentanţii LBBW, însă acum cere toţi banii.

“În condiţiile în care LBBW a renunţat la dezvoltarea proiectului, Arhimar este îndreptăţită la acordarea întregului bonus cuvenit ca urmare a parcurgerii în mod corespunzător până în prezent a etapelor prevăzute în contract”, se arată în acţiunea depusă la instanţă. Reprezentanţii biroului de arhitectură au precizat că, în urma negocierilor telefonice, din diferenţa de 99.000 de euro din bonus au facturat în luna aprilie 50.840 euro, echivalentul a 250.908 lei, suma cerută prin ordonanţa de plată. Înainte de proces, reprezentanţii LBBW au fost chemaţi la conciliere directă, însă nu s-au prezentat. Aceştia nu au putut fi contactaţi nici de reporterii ZIUA de CLUJ. Cererea Arhimar a fost anulată de instanţă ca netimbrată, în 25 noiembrie, pe motiv că avocatul firmei a plătit taxa judiciară de timbru de 39 de lei după încheierea dezbaterilor în sala de judecată. Proiectantul poate reveni cu o nouă acţiune judecătorească, sub o altă formă.

Arhimar nu este la prima cerere de acest gen. Firma a mai apelat la instanţă în 2009 pentru recuperarea a 150.000 de euro de la compania Dawnay Day din Anglia, care trebuia să ridice complexul Atrium Center pe locul fostei fabrici Someşul. La fel ca în cazul LBBW, proiectul a rămas la stadiul de machetă şi autorizaţii. În cele din urmă, Arhimar a renunţat la judecată în dosarul privitor la Atrium, după ce a ajuns la o înţelegere cu dezvoltatorul imobiliar.

Cine este LBBW Immobilien

LBBW Immobilien este divizia de imobiliare a băncii LandesBank Baden-Württemberg (LBBW). Aceasta a achiziţionat în martie 2008 terenul fostei fabrici Flacăra cu peste 18 milioane de euro. Investiţia anunţată se ridica la 80 de milioane de euro şi consta în cinci clădiri-turn de până la 22 de etaje cu locuinţe, birouri şi un hotel. Compania germană a intrat pe piaţa românească printr-un proiect realizat prin firma Residenz SRL, în asociere cu Ţiriac Imobiliare. Proiectul Residenz, situat în comuna Chitila, cuprinde 480 de apartamente.

Comenteaza