Nicio decizie pentru groapa de gunoi a Clujului după ore de ceartă VIDEO
- Scris de Ionel Lespuc
- 06 Oct 2017, 12:11
- Eveniment
- Ascultă știrea
UPDATE, ora 13:59. La propunerea mai multor directori de instituţii prezenti, se discută ca decizia să se amâne. Nici stare de alertă, solicitată de Tişe, nici hotărârea promovată de prefect, care îi cere lui Tişe grafice de lucrări şi termene. După 2 ore şi 25 de minute de ceartă, nu s-a luat nicio decizie şi lumea pleacă.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE, ora 12.15. Prefectul a propus la vot o hotărâre prin care CJ să prezinte documente privind stadiul lucrărilor de la rampa CJ de la Pata Rât, planul de măsuri şi acţiuni pentru eliminarea levigatului şi stoparea alunecării de deşeuri pe care le ia Consiliul şi termenele de finalizare. Însărcinat să pună în practică această hotărâre este Inspectoratul de Stat în Constructii. "E de râs. Cum să mă oblige ISC să fac ceva", a spus Alin Tişe. "Sunteţi un pericol pentru judeţul Cluj. Nu înţelegeti nimic din ce se întâmplă", a mai afirmat Tişe.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE: Ceartă în CSU între prefectul Aurel Cherecheş şi preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe. Cherecheş a ajuns să taie microfonul preşedintelui CJ. Au venit să îl susţină pe Cherecheş senatorul Vasile Ilea şi deputatul Horia Nasra, de la PSD, şi deputatul Steluţa Cătăniciu de la ALDE. Constructorul spune că sunt premise pentru o nouă alunecare de teren.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Consiliul Judeţean Cluj cere instituirea stării de alertă pentru că nu a fost identificat al cui este terenul pe care ar urma să fie instalată staţia de epurare cu osmoză inversă.
"Nu s-a putut stabili cine este proprietarul, iar aprobarea stării de alertă ar permite instalarea acestei staţii. Palnaurile de acţiune se pot pune în aplicare de îndată pentru înlăturarea situaţiilor de urgenţă, prevede o ordonanţă de urgentă. Terenurile unde curge levigatul nu ne aparţin şi trebuie să intrăm pe ele ca să putem rezolva problema", a explicat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi vicepreşedinte CJSU Cluj.
"Sunt două firme care s-au prezentat la licitaţie şi ele pot aduce staţia în circa 30 de zile. Noi le închiriem pentru 30 de zile. Am intrat în panică pentru că viteza de cugere a levigatului a crescut şi poate afecta, Doamne fereşte, centura Clujului. Incendiile ne fac probleme. Pe lângă că pompierii de la ISU trebuie să intervină, apa cu care sting aceştia focul intră inclusiv în depozitul de gunoi şi se măreşte cantitatea de levigat. Specialiştii ne-au recomandat să mutăm o parte din gunoi, pentru a scădea presiunea asupra acelui depozit. Şi pt acest lucru avem nevoie de instalarea stării de alertă, deoarece ar trebui să identificăm proprietarii terenurilor, să închiriem terenurile sau să facem exproprieri, ceea ce necesită câteva luni", a mai subliniat Alin Tişe.
"Din punctul nostru de vedere, lucrurile se pot repeta, cu implicare din partea CJ. Acele foarte multe incendii nu ar fi avut loc dacă era gata CMID. O să îmi spuneţi că instanţa a stabilit constructorul; da, pentru că aşa au fost făcute caietele de sarcini. Considerăm că se pot depăşi foarte multe etape fără declararea stării de alertă, care ştiţi că nu e aşa de simplu de declarat", a spus prefectul Aurel Chereches.
În zona Pata Rât sunt trei rampe de deşeuri, cea veche din 1970, unde au apărut alunecările de teren şi care este 90% închisă, a doua este rampa temporară administrată de o regie a Primăriei Cluj-Napoca, unde a izbucnit miercuri un incendiu stins după 23 de ore, şi o rampă privată.